ВИДЕО и СНИМКИ: Лукойл впечатли Барселона, за малко изпусна испанския шампион
ВИДЕО и СНИМКИ: Лукойл впечатли Барселона, за малко изпусна испанския шампион / Gong.bg, Валентин Грънчаров

Лукойл Академик загуби със 69:71 от Барселона в контролна среща от турнира, организиран от българския шампион в София. Утре от 17 часа „студентите“ ще играят за третото място в надпреварата, срещу сръбския Цървена звезда, а Барселона ще спори за трофея срещу Панатинайкос.

Българският шампион записа супер достойно представяне срещу испанския номер 1, и въпреки че едва днес се събра в пълен състав, показа, че амбициите за Евролига имат някаква почва за развитие. Часове преди сблъсъка с Барселона, в лагера на „студентите“ пристигна последното ново попълнение Томас Масамба, който се съблече и по екип и седна на пейката, въпреки че не влезе в игра.

Лукойл не само се държеше на ниво срещу именития противник, но и водеше през първата четвърт. Едва в средата на втората Барса успя да оползотвори надмощието си, най-вече в подкошието, и дръпна с шест-седем точки. До почивката разликата се запази до пет точки – 24:29, след сериозна „суша“ за българския тим. Както и в една от предишните си проверки, момчетата на Марин Докузовски изгубиха ритъм във втората четвъртита, и реализираха само девет точки за 10 минути.

Първите минути от второто полувреме продължиха без кош за Лукойл, за да поведе Барселона с 10 – 24:34. Някъде към четвъртата минута на третия период все пак студентите“ се окопитиха, и заиграха доста атрактивно и резултатно, за да изравнят до 40:40, и продължиха да се държат много добре. Няколко точни стрелби доведоха до ново равенство 47:47 след началото и на последната част, но предимството на испанците, идващо от ръстовите им състезатели, бе несломимо. Нейтън Джавай доминираше тотално в тази зона, и мощта му създаваше повечето проблеми за българската защита.

За Барселона това бе и единственото оръжие, предвид отчайващата стрелба от тройката, като първата падна чак в средата на третата четвърт, след девет неуспешни опита преди това.

Лукойл Академик хвърли всичко, за да отбранява именно подкошието си, и след излизането на Джавай, имаше успех срещу Анте Томич, и успя да спре няколко поредни нападения на Барселона, и от своя страна да реализира на контраатака, за да поведе, малко повече от пет минути преди края на мача, с 54:53.

Шави Паскуал реагира незабавно, като пусна в игра опитен и по-балансиран състав, който успя да върне пасива на Барселона, и да го изведе отново напред в резултата. Затворените пространства в защита не позволиха и на Лукойл Академик да отбележи в няколко поредни нападения, и влизайки в последната минута с четири точки назад. Брандън Хийт отбеляза за домакините, но Пийт Микел вкара през центъра на нашата отбрана, за да даде пак три точки за Барса, които Марселиньо направи пет с наказателни удари. Крайното 69:71 оформи пак Хийт, с тройка от десет метра.

Тодор Стойков завърши с 15 точки за Лукойл, 12 добави Хийт, а още 11 – Мохамед Абукар. За Барселона Джавай се отчете с 21 точки.

Преди мача баскетболистите на Барселона се срещнаха с представители от Испанската гимназия в София и им дадоха екипи на отбора.