Кметът Паунов и съветници в остър дебат за ромското училище
Кметът Паунов и съветници в остър дебат за ромското училище / Влади Владимиров, Дарик Кюстендил ,архив

"Квартал "Изток" ще има, но той няма да е цигански и няма да изглежда по този начин Ние не делим хората на българи и роми. За децата винаги ще има пари", заяви пред общинските съветници кметът на Кюстендил Петър Паунов, по повод докладната внесена на извънредната сесия от съветникът от БСП Рая Димитрова. Паунов допълни, че няма да има проблем с извозването на децата от квартала до училище в града, както от няколко години се прави с децата от селата в общината.

"Наглостта и безочието на кмета са безгранични. Иска да затрие ромския квартал. В момента в училището там учат 600 деца, ако ги преместим половината ще отпаднат. Да дадем право на избор", заяви председателят на БСП- Кюстендил Иван Каракашки. Рая Димитрова допълни, че бедните деца няма да имат и по 1 лв. за закуска.

Кметът Петър Паунов цитира данни от МОН, че 4- то ОУ в кв. "Изток" се посещава от 38% от записаните ученици или около 200 деца. Проверка на общината е показала, че повечето деца не получават безплатната закуска, която им се полага.

"Нито един от лидерите в квартала не е завършил 4- то ОУ и не праща в него децата си. Няма да приема, че може децата да се затварят в една сграда с коне. Всички деца трябва да учат при еднакви условия", коментира още Паунов.

Вася Пешева заяви, че групата на ГЕРБ не е против интеграцията на ромите, но тя не трябва да става насила, а с дебат."Гласувайки против местенето на училището искаме да кажем на министър Сергей Игнатов и институциите, че това е еднолично решение на кмета Паунов, което не е обсъдено в Общинския съвет", каза Пешева.