Рали Сливен ще бъде 11-тия етап IRC
Рали Сливен ще бъде 11-тия етап IRC / Любомир Дренски

Рали Сливен ще бъде 11-я етап на Интерконтитентал Рали Челиндж IRC. Необходимите около 270 хил. евро за такса за участие са събрани с помощта на държавата и спонсори, съобщи директорът на състезанието Тодор Чанев.

Новост тази е връщането на атрактивните етапи Българка и Стара река, които обаче в предстоящия си вариант ще се карат на спускане. Променено е и мястото на сервизният парк, той ще бъде разположен мястото на бившия Битак, където ще бъде и щабът на състезанието.

Предприети са доста сериозни мерки относно безопасността на фенове, екипажи и зрители. Очаква се публиката да надмине 60 хиляди, информира Чанев. На всеки скоростен етап ще има зони за сигурност, ще бъдат поставени ограждащи пана.

Между 130 и 140 полицаи ще охраняват състезанието, около са 25 медицински специалисти, а 60 души ще гарантират радиовръзките. На всеки 2 км. по скоростните етапи ще има радиовръзка директно с центъра на ралито.

Последният срок за подаване на заявки за участие в международния форум е 20 септември, а до момента вече има четири. Изключителен интерес има от страните Турция, Германия, Англия, Украйна, два екипажа от Тайланд, Сърбия, Румъния, Италия, и др., информира зам. директора Атанас Чанев.

Сливен Рали е 3-дневна надпревара, която включва 8 скоростни отсечки с обща състезателна дължина 107 км, а общата дистанция на преходите е 210 км.

Директорът на рали Сливен Тодор Чанев заяви, че и догодина градът отново ще кандидатстват за място в календара на Интерконтинентал Рали Челиндж, като община Сливен ще ги подкрепи с повече финансови средства.