Тимошенко твърди, че е била изложена на опасни нива на радиация
Тимошенко твърди, че е била изложена на опасни нива на радиация / снимка: Reuters

Лидерката на украинската опозиция и бивш премиер Юлия Тимошенко, която излежава присъда в украински затвор, твърди, че е била изложена на опасни нива на радиация в затворническата болница, където е настанена, съобщи ДПА. Служители на затвора са иззели от килията й два Гайгер-Мюлерови брояча.

В публикувано на личната й интернет страница изявление се казва: "Претърсването беше извършено в духа на /чистките в СССР/ през 1937 г. Сигурна съм, че целта му беше една единствена - да конфискуват Гайгер-Мюлеровите броячи".

В тази връзка адвокатът на Тимошенко, Серхий Власенко, заяви за в. "Комерсант-Украйна": "С оглед на данните, които видяхме, нивата на радиация в затвора са прекалено високи. Според нас с това повишено равнище на радиация /затворническите власти/ целят да навредят на здравето й".

От украинската държавна служба по затворите казаха, че в килията на Тимошенко в женския затвор в Харков са намерени две "технически устройства", скрити между страниците на копие от украинския наказателен кодекс, пише БТА. Властите са иззели устройствата, както и неустановени лекарства, също скрити в килията й.

Директорът на затворническата болница, където Тимошенко се лекува от болки в гърба и други здравословни проблеми, определи обвиненията като "абсурдни".