Протестите срещу антиислямския филм ескалират
Протестите срещу антиислямския филм ескалират / снимки: Reuters

Един протестиращ бе убит, а 25 - ранени при сблъсъци в северния ливански град Триполи между силите за сигурност и ислямисти, подпалили преди това заведение от американската верига Кей Еф Си, предаде Франс прес.

Демонстранти подпалиха ресторанта, протестирайки срещу антиислямския филм "Невинността на мюсюлманите" и посещението на папата в страната, предаде Ройтерс, като се позова на очевидци.

Близо 300 души, от които мнозина с дълги бради, тръгнаха от джамия в центъра на Триполи, носейки черни ислямистки знамена и се насочиха към ресторанта на Кей Еф Си в южната част на града, за да протестират срещу антиислямския филм, създаден в САЩ.

Протестиращите скандираха, че искат ислямска държава, а не държава на кръстоносците и призоваваха мюсюлманите да заявят на папата, че не искат той да посещава страната им. "Америка е враг на Бога", скандираха също демонстрантите.

"Не искаме папата" и "Стига повече обиди (срещу исляма)", скандирали демонстрантите.

Сблъсъците избухнаха при пристигането им пред ресторанта. Протестиращите започнаха да хвърлят камъни по намиращите се пред него полицаи и раниха петима от тях. Тогава силите на реда отвърнаха със сълзотворен газ и изстрели във въздуха.

Протестите срещу антиислямския филм ескалират
netinfo


Насилието обхвана Триполи в момент, когато в Бейрут на тридневна визита пристигна папа Бенедикт Шестнайсети. Той започна посещението си с разобличаване на фундаментализма и с призив за толерантност.

Демонстранти в Судан, също протестиращи срещу американския филм "Невинността на мюсюлманите", свалиха емблемата на германското посолство и издигнаха ислямистко знаме, предадоха Ройтерс и Франс прес, като се позоваха на очевидци. Те счупиха прозорци на сградата и запалиха пожар пред главния й вход, пише БТА.

Персоналът на германското посолство в Судан е в безопасност, увери германското министерство на външните работи в комюнике, цитирано от Франс прес. "Германското посолство в момента е мишена на атаки от страна на демонстранти, готови да прибегнат до насилие ", се посочва в текста. ИТАР-ТАСС, която се позовава на арабска телевизии, предаде, че няма пострадали сътрудници на германското посолство.

По-рано тълпата, която нахлу в германското посолството, свали емблемата на дипломатическата мисия и издигна ислямистко знаме. На черния флаг пише "Няма друг бог освен Аллах и Мохамед е неговият пророк", посочва ИТАР-ТАСС.

Суданската полиция използва сълзотворен газ, за да разпръсне около 10 000 демонстранти, които се приближават към посолството на САЩ, предаде АФП.

Протести срещу американския филм "Невинността на мюсюлманите" имаше и около консулството на САЩ в град Ченай в южния индийски щат Тамилнаду, предаде ИТАР-ТАСС. Демонстранти обсипаха с камъни сградата на генералното консулство в града, известен преди под името Мадрас. По предварителна информация няма пострадали хора.

Йеменската полиция стреля във въздуха, за да разпръсне неколкостотин протестиращи, които се опитаха да се приближат до американското посолство в Сана, предаде Франс прес.

Това стана ден след като четирима души загинаха в сблъсъци с полицията при нападение срещу дипломатическото представителство. Полицията използва и водни оръдия, за да прогони протестиращите, събрали се на около 500 метра от посолството. Те изгориха американско знаме и поискаха посланикът да бъде експулсиран. Полицията блокира всички улици към посолството.

В телефонен разговор вчера с президента Барак Обама йеменският президент Абд Рабо Мансур Хади обеща да направи всичко по силите си, за да бъдат защитени американците в Йемен.

В Египет Мюсюлманските братя оттеглиха призива за протести в цялата страна срещу американския антиислямски филм "Невинността на мюсюлманите" и заявиха, че ще организират само символичен протест в Кайро. "В светлината на събитията от последните два дни братството реши да участва само в символична демонстрация на площад Тахрир", каза Махмуд Хюсеин, генерален секретар на най-влиятелната политическа партия в Египет.

В центъра на Техеран хиляди протестираха с възгласи "Смърт на Америка" и "Смърт на Израел" срещу филма, възприеман като богохулен срещу исляма, предаде Франс прес. След петъчните молитви множеството се събра в Техеранския университет, където аятолах Ахмад Джанади - висш духовник, отстояващ твърдата линия, заклейми филма "Невинността на мюсюлманите". "Изненадващо е, че ръководителите на държава, която се смята за свръхсила, правят подобни глупости. В лудостта си те направиха филм - твърди се, че бил финансиран от ционистите - за да оскърбят пророка Мохамед", каза аятолахът. Тълпата отвърна с възгласи "Смърт на Америка", посочва АФП.

Президентът Махмуд Ахмадинеджад заяви, че ционистите се опитват да подпалят религиозна война между хората, изповядващи различни религии. "Според мен действащите лица на американската политическа сцена са наясно, че ционисткият режим вече не им е изгоден. Ционистите си дават сметка за това и се опитват да надигат вълни, за да променят играта", каза иранският президент, цитиран от официалните медии.

Демонстрации срещу антиислямския филм имаше днес в големите градове в Пакистан по призива на ислямистки организации, съобщи Франс прес. Стотици хора протестираха в столицата Исламабад, Карачи и Лахор.

В Шринагар, главният град на индийски Кашмир, хиляди гневни кашмирски мюсюлмани протестираха срещу антиислямския филм, изгориха американски знамена и нарекоха президента Барак Обама "терорист", предаде Асошиейтед прес. Над 15 000 души участваха в десетина протеста в Кашмир с възгласи "Долу Америка" и "Долу Израел", добавя АП.