3 деца загинаха, а 52 са ранени в катастрофи през ваканцията
3 деца загинаха, а 52 са ранени в катастрофи през ваканцията / Sofia Photo Agency, архив

Общо 4331 катастрофи, от които 636  тежки с 31 загинали и 786 ранени, са регистрирани през изминалата година във Варненско, съобщават от полицията. От началото на тази година до момента броят на регистрираните тежки пътни инциденти за Варна и региона е 472 с 26 загинали и 576 ранени. В сравнение със същия период на 2011 год., броят на тежките катастрофи е с 42 по-голям, загиналите са с 6 повече, а броят на ранените с 52 по-голям, сочи анализ на КАТ.

През лятната ваканция тази година са регистрирани 52 тежки произшествия с участието на деца до 17-годишна възраст. При същите са загинали 3 деца и са ранени 52.
Анализът на посочените данни показва, че причините за пътно-транспортния травматизъм с участието на деца са комлексни. Те се дължат както на нарушения от страна на шофьорите, така и на липсата на изградени навици за безопасно придвижване от страна на самите деца. Специалистите смятат, че от децата може да се очаква безопасно участие в движението само, ако успеем да изменим неправилното им поведение на пътя, което се дължи на мисловната им нагласа. Една от погрешните нагласи на децата, която се запазва и у  някои възрастни пешеходци, е стремежът им колкото може по-бързо да притичат опасната зона на пътя.

Анализът показва, че всяко трето от загиналите деца е излязло внезапно на пътя /между паркирали, спрели или движещи се МПС/. Децата са опасност в движението, когато са с летни кънки,колички, ролери, скейтбордове и др. Статистиката сочи, че през делничните дни нещастните случаи са повече от тези през почивните дни. Децата-велосипедисти също са потенциална опасност за произшествия.

С цел намаляване до минимум на катастрофите с участието на деца и постигане на целите на традиционната “Акция на Полицията:”Децата тръгват на училище!Да ги пазим на пътя!”, Сектор “Пътна полиция” при ОД на МВР-Варна апелира към родители, учители и водачи на МПС за:

-Системна възпитателна работа с децата и учениците за изграждане на умения и навици за безопасно движение.

-Водачите на МПС да спазват стриктно правилата за движение и проявяват особена предпазливост, когато на пътя или в близост до него има деца.