353 първолаци тръгват на училище в Г. Оряховица
353 първолаци тръгват на училище в Г. Оряховица / Sofia Photo Agency, архив

353 деца в Община Горна Оряховица ще прекрачат за първи път училищния праг на 17 септември. Първокласниците са с 16 по-малко от миналата година. През новата учебна година в общинските училища в дневна форма ще се обучават 3275 ученици. От тях 89 са в Професионалната гимназия по селско стопанство „Боруш".

В професионалните гимназии в дневна форма ще се обучават 1257 ученици. Тъй като законът позволява в професионалните гимназии задочни и самостоятелни форми на обучение, горнооряховските професионални гимназии предоставят такава възможност. В държавните професионални гимназии за новата учебна след 7 клас са приети 118 ученици и 134 - след 8 клас.

В 12-те общински училища е осигурено обедно хранене на учениците. Според данните, подадени от учебните заведения, столуващите деца ще бъдат близо 950.

След закриването на училището в Крушето, съгласно Националната програма за оптимизация на училищната мрежа, на Община Горна Оряховица се полагат 135 000 лв. Тези пари са предназначени за подмяна на дограмата в средищните училища в Поликраище и Върбица с цел подобряване енергийната ефективност на сградите.