Композиторът Александър Йосифов е бил сътрудник на ДС
Композиторът Александър Йосифов е бил сътрудник на ДС / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Композиторът Александър Йосифов Йосифов е бил сътрудник на Държавна сигурност, съобщиха от Комисията по досиетата. Той е бил секретен сътрудник - агент под псевдоним Роланд към управление VI-I на ДС. Проверен е в качеството си на зам.-ректор до 16.04.2008 г. на Национална музикална академия "Проф. Панчо Владигеров".

Другите сътрудници на ДС в академията са композиторът Георги Костов Георгиев, ректор до 11.04.2008 г.; Илка Борисова Попова-Михайлова, зам.-ректор от 16.04.2008 г. и Мирослав Стефанов Попсавов, ръководител катедра "Дирижиране" от 19.09.2000 г.

Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия на основание чл. 26, ал. 1, т. 3 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия извърши проверка на ректорите, заместник-ректорите, деканите, заместник - деканите, директорите на филиали, директорите на департаменти и ръководителите на катедри в държавни и частни висши училища и университети - Национална музикална академия "Проф. Панчо Владигеров". Проверени са 41 души.