14 септември - професионален празник на пожарникарите
14 септември - професионален празник на пожарникарите / Дарик Габрово

Днес е професионалният празник на пожарникарите. На 14 септември 1905 г. в София се организира първият пожарникарски събор, а официалното обявяване на празника става през 1995 г. с решение № 385 на Министерския съвет на Република България.

През последната година се забелязва повишен интерес към професията. На последния конкурс, обявен в габровската служба, за обявените 7 места са кандидатствали 70 души.Въпреки че броят на жените сред огнеборците все още е малък, в последно време желаещите за работа в системата се увеличават. В областното управление "Пожарна безопасност и защита на неселението" засега няма представителка на нежния пол, която да е включена в група за гасене на пожари, но курсистка от Габрово вече две години идва на стаж в управлението.

 Независимо, че материалната обезпеченост на огнеборците не е добра - остаряла техника, автомобили, средства, габровските пожарникари благодарение на своя професионализъм не допуснаха през горещите летни месеци обхващането на големи територии с пожари в областта.

По случай 14-ти септември за постигнати високи резултати и проявен професионализъм при изпълнение на служебните задължения, деветима служители на Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението" Габрово са наградени.            

 С "Обявяване на благодарност" от директора на ГДПБЗН-МВР са отличени инспектор Иван Иванов - РСПБЗН Габрово и главен пожарникар Динко Тачев - РСПБЗН Габрово. "Писмена похвала" от началника на ОУПБЗН - Габрово получават инспектор Диана Колева Атанасова - сектор "Пожарогасене и спасителна дейност", инспектор Йордан Христов - сектор "Планиране, превантивна дейност и контрол", пожарникар Иван Иванов - РСПБЗН Габрово, пожарникар Иван Пенчев - РСПБЗН Габрово,  пожарникар Милчо Христов - РСПБЗН Габрово,  пожарникар Илиян Боболов - РСПБЗН Дряново, пожарникар Марин Димков - РСПБЗН Дряново