Установиха кой е режисьор на филма, провокирал протестите в Близкия Изток
Установиха кой е режисьор на филма, провокирал протестите в Близкия Изток / снимка: morguefile.com
Установиха кой е режисьор на филма, провокирал протестите в Близкия Изток
56461
Установиха кой е режисьор на филма, провокирал протестите в Близкия Изток
  • Установиха кой е режисьор на филма, провокирал протестите в Близкия Изток

Режисьорът на анти-ислямския филм „Невинността на мюсюлманите”, който провокира протести в най-малко шест държави в Близкия Изток, е идентифициран от федералната полиция в Америка като египтянина Накула Басели Накула. 56-годишният гражданин на Лос Анджелис има криминално досие за финансова измама и е лежал в американски затвор. Не се знае какви точно са обвиненията срещу Накула, но се предполага, че той може да бъде обвинен в съпричастност към убийството на американския посланик в Либия Кристофър Стивънс, който загина в Бенгази по-рано тази седмица, като се предполага, че дипломатическия му автомобил е бил нападнат от протестиращи срещу филма.

Накула Басели Накула е истинското име на режисьора, чиято самоличност беше най-голямата сред многото мистерии, заобикалящи снимането и разпространяването на скандалния филм „Невинността на мюсюлманите”. 56-годишният египетски християнин беше издирен още вчера от репортери на АП, но отричаше да е потайният Сам Басил - псевдонимът, с който се представяше покрилият се след избухването на протестите в Близкия Изток режисьор. По-рано днес обаче, от федералната полиция потвърдиха, че именно Накула стои зад филма, а главният прокурор Ерик Холдър потвърди, че Департамента на правосъдието също се е заело със смъртта на посланик Стивънс.

Накула, който живее в Серитос, югоизточно предградие на Лос Анджелис, е познат на федералните власти още от 2010-а, като съдебните документи сочат, че е ползвал различни имена като Никола Басили, Робърт Басили и Ъруин Саламех. Федералният прокурор Дженифър Лий Уилямс обяснява, че освен фалшивите имена, Накула е ползвал фалшиви номера за социална осигуровка, които е ползвал, за да мести пари между различни банкови сметки. През 2010-а съдът го наказва да плати 790 000 долара и го е осъдил на година и девет месеца затвор за банкова измама. Според калифорнийски щатски документи пък е подаден иск за 106 000 долара срещу Накула през 1997-а и за 191 000 долара през 2006-а. Пуснат е от затвора през юни 2011 г. и му е забранено да ползва компютри за пет години. Само месец по-късно пуска обява в интернет търсейки актьори за филма.

По-рано днес 80-членовия екип на филма излезе с общо изявление, че са били излъгани за съдържанието на филма и, че режисьорът допълнително е дублирал в всичките обидни за исляма и пророка Мохамед реплики без тяхно знание и съгласие. Същевременно филмови критици посочват не само очевидно лошия звуков монтаж, за който говорят актьорите, но също така и липсата на актьорско майсторство във филма.

Накула е коптски християнин. Коптите са древна етническа и религиозна общност в Египет, като Коптската православна църква е една от най старите християнски църкви. Тяхната общност в Египет наброява около 15 милиона души, което ги прави най-голямото малцинство в 82-милионната държава.

В интернет има слухове, че протестите в Бенгази отдавна са били планувани да се състоят на 11 септември, но че съвпадението с египетския протест покрай филма им е дал допълнителен тласък. Самият филм е качен в YouTube на 1 юли, но остава незабелязан повече от два месеца, докато египетският телевизионен водещ Шейх Халед Абдала не го излъчва в ефир на 8 септември, което провокира протестите няколко дни по-късно. Филмът е бил излъчван за едва един ден в киносалон „Вайн” в квартал Холивуд. Потребителят в YouTube Сам Басил, който е качил най-ранните трейлъри през юли, за последно е писал коментари в сайта за видео споделяне във вторник, като един от тях е написан на арабски и гласи „Филмът е 100% американски, крави такива!”