2012-а ще остане знакова с успешните операции срещу наркотрафика
2012-а ще остане знакова с успешните операции срещу наркотрафика / снимка: Sofia Photo Agency, архив

2012 година ще остане знакова за българската правоохранителна система с изключително успешните операции срещу наркотрафика, заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, съобщиха от МВР.

Той припомни за акциите срещу трафика на наркотици, реализирани с партньорските служби, при които офисите на ДЕА по целия свят имаха водещата роля за координацията и информационният обмен. Министърът на вътрешните работи участва в заключителната конференция на организираната от Агенцията за борба с наркотиците на САЩ регионална среща на представители на правоохранителните органи от Европа и Азия. "Подобни конференции ни дават възможността на чисто експертно ниво да подобрим осъществяването на информационния обмен, да планираме съвместни операции и да споделяме добрите практики от реализираните операции". Това заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов при закриването на Регионалната среща на представители на правоохранителните органи от Европа и Азия.

Домакинството на България на конференцията, финансирана от Агенцията за борба с наркотиците на САЩ (DEA) и Центъра „Джордж Маршал”, е договорено преди половин година в Индонезия.

Вътрешният министър подчерта, че геостратегическото място на България и успешното сътрудничество с партньорските служби от региона са от съществено значение за оптимизиране на борбата с трафика на наркотици. Вътрешният министър отново отправи благодарности към Държавния департамент на САЩ и към директора на DEA Мишел Лионхарт за гласуваното на страната ни доверие и за откриването в България на 85-ия офис на DEA.

„През последните години българската правоохранителна система засили информационния обмен със своите задгранични партньори, в резултат на което през 2010 г. на територията на целия свят са задържани над 160 български граждани, съпричастни към трафика на наркотици. Фактът беше отчетен и в доклада на Държавния департамент на САЩ от 2011 г.”, припомни министър Цветанов. Той заяви, че единственият начин за реално противодействие срещу организираната трансгранична престъпност е ефективното партньорство с правоохранителни агенции в Европа и света.

Регионалният директор на DEA Марк Дестито изрази своето задоволство от възможността да вземе участие в регионалната среща, чийто домакин беше България. Той определи форума, на който присъстваха представители на 26 държави от Източна Европа, Близкия Изток и Централна Азия, като изключително успешен. „Оценяваме както вашите лични усилия, така и тези на правителството на България”, обърна се Дестито към министър Цветанов. Той обясни, че по време на конференцията са обсъдени съществуващите тенденции в наркотрафика, подходите за справяне с този вид престъпления, набелязани са съвместни стратегически цели.

Регионалният директор на DEA смята, че тези цели могат да бъдат постигнати посредством сътрудничеството и обмена на информация. „Съвместните усилия на правоприлагащите органи в региона са причина трафикантите на наркотици да търсят алтернативни на „Балканския път” трасета”, заключи Марк Дестито. По време на тридневната регионална среща експерти в борбата срещу престъпленията, свързани с наркотици, обсъдиха наркотрафика в световен и регионален мащаб, контролът върху прекурсорите, тенденции и нови форми, разследване на финансовите потоци.