Ще има психотест за влизане в листите с кандидати за депутати
Ще има психотест за влизане в листите с кандидати за депутати / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Възможно е да има референдум за АЕЦ „Белене” преди изборите
56458
Възможно е да има референдум за АЕЦ „Белене” преди изборите
  • Възможно е да има референдум за АЕЦ „Белене” преди изборите

Ще има психотест за влизане в листите с кандидатите за депутати на партиите на следващите избори. Това каза в интервю за „Денят” на Дарик председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев.

Той имал уверението на колегите си от правната комисия в Народното събрание, че това изискване ще се разпише в подзаконови нормативни актове, а не при предстоящото окончателно обсъждане на промените в Изборния кодекс. Велчев предлага кандидатите на партията за депутати да декларират сексуалната си принадлежност, за да не могат впоследствие да бъдат подлагани на рекет.

По думите му референдум за АЕЦ „Белене” може да има, но преди парламентарните избори.
Чуйте как Красимир Велчев коментира размера на иска на „Атомстройекспорт”, който достигна 1 млрд. евро:

Премиерът Бойко Борисов коментира, че ако Владимир Путин знае за този иск, никак няма да му е приятна визитата у нас. Какво визира, ще се откажем от „Южен поток” ли?

Не, не вярвам... Вижте, първо, че този иск е иск на една фирма към България. Аз смятам, че той е неоснователен, първо, и второ, отношенията ни с Русия не могат да се поставят на тази основа, че те единствено зависят от един договор между фирмата и българското правителство. Естествено, че винаги има отражение едни такива конфликтни ситуации, защото явно те смятат, че те са прави, но ние сме убедени, че ние сме прави във всичко това нещо. Сега, доколко обаче тези, които са подписвали тези договори през тези години и са играли някаква игра, според мен, предишните управляващи в България, за да се сключи този договор, доколко коректно е това към „Атомстройекспорт”, аз не искам да го коментирам. Но мисля, че всяка една фирма, която уважава себе си, особено говорим за такава мегаструктура, каквато е тяхната фирма, не може да тръгнеш да правиш нещо, да изграждаш, без да имаш окончателно цена за това, което ще правиш. Явно, че и те тогава са си мълчали, така им е било изгодно и не са финализирали този договор още през 1997 г. Много сложен е този въпрос и, как да ви кажа, надявам се обаче, че независимо от изхода, той няма да се отрази на българо-руските отношения.

Как ви звучат на този фон думите на вицепремиера Дянков, че пак ще трябва да пляскаме руснаците? Този тон разумен ли е в този момент?

Не искам да... няма да коментирам това нещо.

Трябва ли ГЕРБ да гледа стратегически на проекта за „Белене”, както посъветва експремиерът Сакскобургготски, който го сравни с такива цели, каквито вече сме постигнали - членството в НАТО и евросъюза?

...ще кажа, че е много некоректно, особено от тези, които осем години управляваха страната, че през тези осем години този договор и този проект е стоял пред тях и непрекъснато са го отлагали във времето да го подпишат. Защо не са го подписали? Първо на тези въпроси те трябва да отговорят пред обществото - какво правиха през тези години, защо не го подписаха, защо те го бавиха умишлено, за да дойде някой друг и да обере негативите. Овчаров и другите нека да кажат колко ще бъде... да речем, построява се тази централа, колко ще струва един мегават? Аз съм убеден в друго, че след пет години, след десет години, когато тази централа, ако сега решим и подпишем договора и продължим да я строим, тя ще бъде готова след седем-осем години, десет години, тогава аз съм сигурен, че технологиите във ВЕИ-тата, да речем, от слънчева енергия, от други енергии, ще бъде много по-евтина, отколкото сега. Никой ли не вижда, че има други алтернативни източници, които ще бъдат по-изгодни след седем-осем години, отколкото тази атомна централа? И при положение пък, че никой не казва колко ще й бъде цената… Аз мисля, че всеки един отговорен политик и държавник не би подписал и не би се хванал със строежа на тази атомна централа.

Ще има ли референдум за „Белене”?

Аз лично нямам нищо против да има референдум за „Белене”. Много хора разчитат, че българите са с къса памет, не помнят, забравят бързо и че не могат да мислят. Аз съм дълбоко убеден и съм уверен в интелигентността на българина, така че мисля, че един референдум само ще потвърди това, което аз казвам в момента, нищо друго.

Заедно с парламентарния вот ли трябва да се проведе?

Не, не, не. Аз мисля, че това трябва да се проведе преди това.

На пролет?

Така мисля. Да, може и есента, може и сега да се проведе.

Имаше редица изказвания за това, че може би въпросът трябва да не е формулиран конкретно за проекта „Белене”, а за изобщо бъдещето на енергетиката.

Вижте, ако всеки иска коректно да зададе този въпрос, първо... това, което аз зададох въпроса, за да питаш хората дали искат атомна централа… първо трябва да се зададе така въпросът - искате ли да строите атомна централа, чийто ток ще струва еди-колко си. Но някой трябва да каже колко ще струва токът, нали така? Защото иначе некоректен е въпросът - да има ли атомна централа. Какво значи да има атомна централа? Да, може да има още един атомен реактор, но както... ето, предприехме
този реактор да бъде в „Козлодуй”.

И тази седмица тъкмо от ГЕРБ дойде идеята за поредната временна комисия за „Белене”, която да проучи всички решения по проекта. Има ли смисъл да има такава една комисия предвид това, че материалите по темата вече са в прокуратурата? Много станаха временните комисии.

Вижте, ролята, ролята на Народното събрание е да контролира, да извършва наблюдение и контрол. Когато казвам контролни функции, това... задължително включвам един елемент отговорност, защото когато контролираш нещо, ти отговаряш за него.

Ще кажете ли на избирателите си кои са хомосексуалистите, ако се одобри идеята ви кандидатите за депутати от ГЕРБ да обявяват сексуалната си принадлежност в декларация?

Идеята на моето изказване беше такава, че… и беше по повод разговора ни за магистратите, които се избират за Висшия съдебен съвет...

След изслушването.

Искам да бъда правилно разбран. Много е важно, ето, както давам примери, но то е еднакво, то е едно и също, дали ще бъдат тези… Висшият съдебен съвет, или ще бъде Конституционният съд, или ще бъде прокуратура, главен прокурор и прокурори, или ще бъдат народни представители, важното е наистина те да бъдат професионалисти. Но за мен още по-важното е те да бъдат независими в тази… да не могат да бъдат рекетирани след това от структури, от организирана престъпност, от други партии с компромати. Знаете ли, за мен основният принцип на демокрацията е, че всеки може да прави какво си иска, стига това да не пречи на останалите, на околните. Така че кой с кой ляга и кой на кой господ се моли, нас не ни интересува, но ако има някакъв елемент в поведение, в биография, която… се крие и може чрез нея да бъде рекетиран даден политик или магистрат, тогава е много опасно. Защото досега такива политици, а вие в последните 20 години сте свидетели какво става в България, политици бяха рекетирани, че имат досиета в Държавна сигурност. Сега, когато ние изчистихме този проблем, се появиха друг вид досиета. Нали сами се сещате, че тези клубове за масажи, които бяха показани, които бяха собственост на Алексей Петров и не само на него, че там са снимали, предполагам, и магистрати, и депутати, и други хора. Кой... някой е сниман в положение там сексуално и т.н., да не влизам в подробности. И този човек ако тръгне нещо, да речем, да осъжда някой престъпник и му покажат такъв материал и кажат, че ако той издаде еди коя си присъда, това всичкото нещо ще бъде публикувано във вестниците и семейството и близките ще го разберат, нали знаете, че той няма тогава да... ще се поддаде или няма да може да вземе правилното решение, или да издаде правилната присъда. В такъв смисъл го казах. Вижте, хубаво е хората, които влизат в политиката, ако той желае, пак повтарям, ако той желае, да декларира примерно своята сексуална ориентираност, хубаво е да го направи, за да не бъде рекетиран след това той самият.

Но публични ли ще бъдат тези декларации, или само за информация на ръководството на партията?

Това ние... тъй като казах, че това е решение на всяка една партия поотделно - как ще си подбира кандидатите, какво ще предложи на хората, защото това е част от поетите ангажименти към нашите избиратели, те трябва също да са сигурни, че хората, които ще влязат от името на ГЕРБ в парламента, ще бъдат коректни и лоялни народни представители и няма да има изненади...

Но не казвате, че хората с хомосексуална ориентация нямат бъдеще в ГЕРБ, нали така?

Не, не, не, не. Много грешно, ако някой така тълкува нещата. Аз съвсем ясно съм казал, че един от нашите членове, Дим Дуков, знаете неговата сексуална ориентираност, той никога не я е криел, но е постъпвал много по-мъжки от много други хора, които не са с такава ориентация. И бог да го прости, че го споменаваме сега. Но такива хора аз не мога да ги виня с нищо и не казвам, че това е нещо лошо, нещо негативно. Не, не съм го казвал никога. Не сме слагали такива ограничения, затова казах, че нас не ни интересува, пак повтарям, кой с кого си ляга вечер. Изобщо личният живот на хората нас не ни интересува. Нас ни интересува работата в политиката като политик или като магистрат...

И накрая, понеже предстои дискусията на второ четене на промените в Изборния кодекс, ще има ли предложения за въвеждане на психотест за депутатите - тема, която се обсъждаше неведнъж?

Увериха ме от правната комисия, че това може да бъде... да не се вкарва сега в закона, а да бъде в съпътстващите документи, които се изискват за подаване на документи за народен представител. За влизане в листите може да се изиска, както другите документи - за съдимост, нали, сещате се, и други такива...

Но намерението на ГЕРБ е на следващия парламентарен вот да има такова изискване...

Вижте, аз съм казвал и не го крия, аз смятам, че е редно. Не може за книжка за шофьор или за други неща да се иска психотест, а за нещо, което е толкова важно - да влезеш... да управляваш държавата и да гласуваш закони, да няма психотест. Вижте, аз смятам, че е нещо съвсем нормално, дори задължително.