Национална конференция за редки болести и лекарства за сираци в Пловдив
Национална конференция за редки болести и лекарства за сираци в Пловдив / sxc.hu

Пловдив е домакин на тазгодишното издание на Националната конференция за редки болести и лекарства сираци, която ще се проведе на 14-15 септември 2012 г. в Конгресния център на Новотел - Пловдив под патронажа на Комисията по здравеопазване към Народното събрание. Организатор на проявата е Информационният център за редки болести и лекарства сираци (Пловдив). Основна тема на събитието са експертните и референтни центрове по редки болести.

Съгласно Препоръката на Съвета на ЕС за действия в областта на редките болести от 2009 г., на Страните-членки е препоръчано „да определят подходящи експертни центрове на цялата си територия до края на 2013 г. и да обмислят да подкрепят тяхното създаване". В България все още няма официално определени такива центрове, които обаче по своята същност са с ключово значение за навременното и адекватно лечение, проследяване и рехабилитация на пациентите с редки болести.

Третата Национална конференция за редки болести ще бъде единен форум за представяне, споделяне и обсъждане на визията за експертните центрове по редки болести у нас. Национални консултанти, водещи медицински експерти, представители на пациентски организации и здравни институции ще дадат примери от всекидневния си опит как максимално ефективно да се подходи по този въпрос.

Като паралелни мероприятия към конференция ще се проведат годишните пациентски семинари на Националния алианс на хората с редки болести, Асоциация „Муковисцидоза" и Организацията на таласемиците в България. В събота (15 септември) ще се състои безплатен обучителен семинар по редки болести за общопрактикуващи лекари.