Борисов: Вероломно ни изненадаха с иска за 1 млрд. евро за АЕЦ Белене
Борисов: Вероломно ни изненадаха с иска за 1 млрд. евро за АЕЦ Белене / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Борисов определи иска на Атомстройекспорт за 1 млрд. евро като вероломен
56416
Борисов определи иска на Атомстройекспорт за 1 млрд. евро като вероломен
  • Борисов определи иска на Атомстройекспорт за 1 млрд. евро като вероломен

Ако президентът на Русия Владимир Путин знае за иска на „Атомстройекспорт" срещу НЕК за отказа на страната ни от проекта „Белене", срещата в България няма да му е приятна - това се закани премиерът Бойко Борисов. Той определи като „вероломен" иска на руската компания за 1 млрд. евро и обясни, че това е руска военна терминология. Путин ще е у нас на 9 ноември, когато трябва да бъде подписан договорът за „Южен поток".

„Истински се надявам, че президентът Путин не знае за това им действие, защото ако знае, никак няма да му бъде приятна срещата на 9 ноември в България", каза премиерът.

По думите му преди години сме имали 80 процента изградена атомна централа. „За нея се пуска търг да се довършва. Впоследствие този търг, естествено, че идват само тези, които са изградили тези 80 процента. Вследствие на което се прави тази огромна далавера да зачеркнат тези 80 процента и да кажат: ама ще правим нови реактори. Да, ама за това трябва нов конкурс и тогава ще дойдат и аз не мога да допусна, че Царят е казал такива неща. То това е енергийната независимост - да има конкурс, да дойдат всички, французи, китайци, корейци, американци, които произвеждат реакторите, руснаци, разбира се. Но те с тази далавера с конкурса, която пуска само за дострояване, а впоследствие решават да правят чисто нова, предопределят кой ще спечели конкурса", каза премиерът. По думите му реакторът, който е бил изграден преди години на площадката в Белене, работи в Калининската АЕЦ. „Изведнъж ми искат 1 млрд. евро", възкликна Борисов. Той подчерта, че „приятелството и дружбата с Русия е от векове за векове и така ще бъде".

Премиерът напомни родната поговорка, че не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава.

Бойко Борисов обясни, че България е наела най-добрите адвокати и ще води съдебни дела заради подадения иск. Той допълни, че вицепремиерът Симеон Дянков "образно" е описал какво ще се случи на руската компания заради подадения иск. Във вторник Дянков заяви, че "ще ги пляскаме", като премиерът обясни, че ставало дума за компанията, а не за цялата страна.

Борисов Вероломно ни изненадаха с иска за 1 млрд евро за АЕЦ Белене
netinfo

Чуйте целия коментар на премиера Бойко Борисов за иска на "Атомстройекспорт" за 1 млрд. евро срещу България: