Противоречиви версии за смъртта на американския посланик в Либия
Противоречиви версии за смъртта на американския посланик в Либия / снимка: Reuters
Противоречиви версии за смъртта на американския посланик в Либия
56397
Противоречиви версии за смъртта на американския посланик в Либия
  • Противоречиви версии за смъртта на американския посланик в Либия

Американският посланик в Либия Кристофър Стивънс беше убит при нападение над американското консулство в Бенгази. Различни медии дават противоречиви версии за смъртта на висшия дипломат, но засега със сигурност се знае, че са загинали двамата му телоохранители и още един служител в консулството. Предполага се, че безредиците в Бенгази, както и в египетската столица Кайро, са предизвикани от публикуването в интернет на антиислямския филм "Невинността на мюсюлманите".

Шокиращото убийство на посланика в Либия и антиамериканските бунтове в Египет се случват само година и половина след така наречената "Арабска пролет" в Северна Африка, която беше толерирана и дейно подпомагана от Вашингтон.

Обстоятелствата около смъртта на американския посланик Кристофър Стивънс са неясни. Според повечето медии той е загинал в консулството в Бенгази във вторник вечерта от задушаване, след като обградилите го либийски граждани са изстреляли ракета в сградата, която е била опожарена.

Според някои медии обаче той е бил извън сградата - вестник Вашингтон пост пише, че посланикът е бягал от размириците с дипломатическия си автомобил, а според английския вестник Гардиън Стивънс и охраната му са били убити на път да посетят консулството след снощното нападение. Освен това според Гардиън Стивънс не е бил убит в сряда сутринта. Вестникът добавя, че общо 13 души са били убити в Бенгази през последните 24 часа - освен четиримата американци са били убити петима либийски войници и четирима нападатели.

Според информации в интернет убитият служител в консулството е компютърният специалист Шон Смит, който малко преди да умре е писал на свои приятели, че вижда как полицаят, който трябва да пази посолството, прави снимки на протеста.

Говорителката на Държавния департамент Виктория Нюланд обясни, че няколкохилядния протест в Кайро е започнал по-рано от този Бенгази.

"Имаше хора, които се изкачиха по стените на посолството и замениха американското знаме с чисто черен флаг. Работим с египетските сили за сигурност, за да възстановим реда", заяви Нюланд.

Въпреки присъствието на тежковъоръжена полиция на протеста в Кайро не е имало жертви.

Предполага се, че нападенията в Бенгази и Кайро са провокирани от двучасовия игрален филм "Невинността на мюсюлманите", качен в интернет. Филмът е сниман от 56-годишен американски евреин и показва подигравателен и на моменти развратен поглед върху живота на пророка Мохамед. След протестите режисьорът Сам Басил, който описва исляма като "раково образувание", не е бил открит за коментар, пише Асошиейтед прес.

Политически скандал се зароди и в САЩ, след като кандидатът за президент Мит Ромни се опита да си докара политически дивиденти от нападенията в Северна Африка. Още в началото на размириците в Египет от американското посолство в Кайро заявиха, че осъждат действията на "заблудени индивиди, които целят да обиждат религиозните чувства на мюсюлманите". Ромни каза, че е дълбоко възмутен от администрацията на Обама, чието първо действие било да симпатизира с протестиращите.