Сакскобургготски: След 20 години ще съжаляваме за АЕЦ „Белене”
Сакскобургготски: След 20 години ще съжаляваме за АЕЦ „Белене” / снимка: Sofia Photo Agency, архив

„Твърденията, че няма нужда от „Белене", защото няма кой да консумира енергията от централата, са несъстоятелни и, ако не злонамерени към страната ни, то най-малкото наивни". Това заявява бившият премиер Симеон Сакскобургготски в позиция, поместена в личния му сайт под заглавие "Симеон II: За АЕЦ "Белене" - практично и далновидно". Правителството оглавявано от Сакскобургготски взе решение за продължаване на строителството на централата.

По думите му трудностите, които днес съществуват за реализирането на проекта, със сигурност са решими в бъдеще. „Всяко по-голямо начинание има един основен проблем - финансирането, особено в условия на глобална криза. Но нека не забравяме, че криза означава и възможност, шанс. Въпросът е дали ще съумеем да бъдем далновидни, дали най-сетне ще има визия за дългосрочно развитие, а не да променяме стратегически решения при смяната на всяко правителство", посочва още Сакскобургготски.

Използването на „Белене" за стягане на партийните редици било абсурдно

Според него през последните месеци сме свидетели на крайното политизиране на една стратегическа за страната ни тема. „Строителството на АЕЦ „Белене" е изключително важен въпрос за нашата енергетика и е нормално да има политически измерения, но превръщането му в инструмент за „стягане на партийните редици" или за „подготовка за избори" е най-малкото абсурдно. Дългосрочното развитие на електроенергията у нас би трябвало да е обща цел за партиите от целия политически спектър", подчертава още бившият премиер.

Той пита „колко други значими икономически проекти има България, че да се лишава от един толкова важен, за който вече е вложила около 1 милиард и 300 хиляди лева".

„Лично аз съм сред хората, които са убедени, че след 20 години ще съжаляваме, че сме пропуснали възможността да сме енергийно независими, и че не сме се възползвали от един източник на енергия, който е сред най-щадящите природата", пише още бившият премиер. Той допълва, че стойността на тази енергия е по-ниска и бързо възвръща инвестираното. Като дори и за неекспертите вече било ясно, че през 2050 г. в Европа, а и в целия свят, ще има сериозен енергиен дефицит.

Размразяването на проекта не било хрумване на кабинета му

Сакскобургготски подчертава, че решението да бъде продължено строителството на централата през 2002 г. не е било хрумване на неговото правителство. „Извън икономическите, стратегическите и екологичните аргументи за това решение, има още два детайла, които някак в ожесточаването и оцветяването на спора, като че ли забравяме. Тогава аз посетих площадката и се убедих какви огромни средства държавата, т.е., гражданите, вече бяхме инвестирали от 1981г. Толкова ли сме богати днес, че да се откажем от тази инвестиция с лека ръка? И второ - тогава, през 2002 г., след 9-годишно прекъсване на строителството, площадката продължаваше да е в учудващо добро състояние, поддръжката е перфектна и днес, благодарение на българските специалисти, които през цялото това време са си вършили професионално и съвестно работата", обяснява бившият министър-председател.

По думите му не било нужно човек да е особено голям специалист, за да си даде сметка, че използването на площадката за каквато и да е друга цел, e безумно и най-вече безотговорно разхищение на огромни средства.

Централата можела да бъде обединяваща цел като НАТО и ЕС

Според бившия премиер при провеждането на референдум е редно „Белене" да се оценява сериозно и отговорно, като една обединяваща и мотивираща цел - каквито са били НАТО и ЕС. „Без спекулации, с повече далновидност, и разбира се, без партийна оцветеност. Хората трябва да бъдат добре информирани и мотивирани от интереса на страната, а не от интересите на една или друга партия", заключава Симеон Сакскобургготски.