Корумпирани политици опорочиха проекта „Белене”, твърди Делян Добрев
Корумпирани политици опорочиха проекта „Белене”, твърди Делян Добрев / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Правителството няма никакви притеснения по отношение на иска на Атомстройекспорт в размер на 1 млрд. евро за отказа на страната ни от строителството на АЕЦ „Белене". Всички допълнителни споразумения са много по-малко от поисканата сума, голяма част от оборудването вече е платено, а друго не е произведено. Това каза пред bTV министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Той допълни, че българските анализи показват, че това, което трябва да се плати, е многократно по-малко от иска на руската страна, но от сега нататък нищо няма да се плаща.

Имало е принципна уговорка с Росатом и Атомстройекспорт, че няма да се водят дела, а отношенията ще бъдат уредени, каза Добрев. „Не сме се осланяли много на тези договорки", допълни той. Затова веднага след връщането на Добрев от Москва при посещението му в началото на пролетта е започнала работа по план Б - изграждане на защита, в случай че се подаде иск, по която се работи вече вече шест месеца.

„Ако досега ние имахме желание да се разберем, без да стигаме до арбитражи, в момента това не може да се случи. Ще чакаме арбитражния съд, добре сме се подготвили. Наели сме най-добрата компания в света за такъв вид дела срещу компании от Русия, така че сме уверени в нашия успех", каза Делян Добрев. Той е убеден, че всички аргументи са в полза на българската страна, а наетата да ни защитава фирма е печелила нееднократно срещу най-големите руски компании. Част от план Б е и предявяване на контрапретенции, за които според Добрев също имаме достатъчно аргументи.

Има и план В „за всеки случай", който е тайна и според министъра няма да се стигне до реализирането му. Нито един от резервните планове не включва плащане на неустойки, нито строителство на централа, каза още той.

По думите на Добрев процедурата по изграждане на АЕЦ Белене била опорочена от самото начало. „И тя е опорочена от корумпирани политици с цел лично облагодетелстване. Хората трябва да знаят цялата истина за проекта „Белене", трябва да знаят как е злоупотребено с техните пари", каза още Делян Добрев. На въпрос кои конкретно са тези политици, той отговори, че това ще го каже прокуратурата. „Има достатъчно данни как е направен този проект, как са нарушени всички закони в държавата, за да бъдат облагодетелствани определени фирми от българска страна", коментира министърът.

"На площадката на Белене е имало 80% готов блок, който е развален, преди започването на проекта. За развалянето се плаща. Този реактор, който в момента работи в Русия, е продаден за 78 милиона лева, а на хартия пише, че ще вземем 200 милиона. Под него стоят подписите на шефовете на НЕК, но тези хора слушат какво им казва министъра. Никой в НЕК не прави нещо на своя глава", заяви Добрев.