МВнР: Приветстваме пълния суверенитет на Косово
МВнР: Приветстваме пълния суверенитет на Косово / Sofia Photo Agency, архив

България приветства решението на Международната направляваща група за края на наблюдаваната независимост на Република Косово, с което страната получава пълен суверенитет, и споделяме направената оценка, че косовското правителство в значителна степен е приложило Всеобхватното предложение за уреждане на статута на Косово. Това се посочва в разпространено до медиите изявление на говорителя на МВнР.

Очакваме по-нататъшен напредък в редица области като върховенството на закона, борбата с организираната престъпност и корупцията, правата на малцинствените общности, изборното законодателство, реформите в публичната администрация, опазването на културно-историческото наследство, се отбелязва в изявлението.

В него се посочва, че желанието на Косово да върви по пътя на евроинтеграцията трябва да бъде подкрепяно и насърчавано. Убедени сме, че лидерите на всички общности в Република Косово разбират необходимостта от консенсус по този стратегически за страната въпрос и ще обединят усилията си по пътя на страната към евроатлантическата интеграция, се казва в изявлението на говорителя на МВнР.

На тържествено заседание на 10 септември в Прищина членовете на Международната направляваща група, в която участва и България, гласуваха единодушно края на наблюдаваната независимост на Косово и приключване на мандата на Международния граждански представител. Решението влиза в сила незабавно, припомнят от българското външно министерство.