Представиха уникална протонова терапия за лечение на туморни образувания
Представиха уникална протонова терапия за лечение на туморни образувания / sxc.hu
Представиха уникална протонова терапия за лечение на туморни образувания
56364
Представиха уникална протонова терапия за лечение на туморни образувания
  • Представиха уникална протонова терапия за лечение на туморни образувания

Уникална протонова терапия за лечение на туморни образувания бе представена у нас. Според експерти процедурата осигурява най-голямата прецизност на лъчетерапия в света и е подходяща за лечение на образувания при деца и дори при бебета. За първи път методът ще бъде приложен до седмица в клиника в Германия. На този етап обаче няма информация дали някой ден ще бъде въведен и в нашата страна.

Процедурата към момента осигурява най-голямата прецизност на лъчетерапия в света, обясни професор Андреас Бокиш от департамента по нуклеарна медицина към болницата в немския град Есен. Уредът, който извършва манипулацията, представлява въртяща се на 360 градуса около пациента гигантска стоманена конструкция с диаметър 25 метра и тегло 670 тона: „Идеята на подобна терапия е пациентът да не се облъчва, а целенасочено да се търси тумора и прецизно да се отстрани".

При най-малкото отклонение на облъчване, машината спира в рамките на половин милисекунда. Това е 1000 пъти по-бързо действие, отколкото нормален човешки рефлекс. За съжаление обаче уникалната по рода си терапия няма да може да се прилага в България на този етап, обясни Елица Копчалийска от информационния център, осъществяващ връзката с немската клиника: „В Германия това ще бъде първият уред, който ще бъде поставен там и може би до седмица ще започне да функционира. Но говорим за уред, който има нужда от цяла сграда и персонал от поне 40 инженери, физици и лекари".