ЕС предупреди, че конфликтът в Сирия навлиза в опасна задънена улица
ЕС предупреди, че конфликтът в Сирия навлиза в опасна задънена улица / Reuters

Конфликтът в Сирия навлиза в "много опасна задънена улица", заяви пред Европейския парламент върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Катрин Аштън, цитирана от ДПА. Тя призова както международната общност, така и сирийската опозиция най-сетне да демонстрират единство.

"Изправени сме пред много опасна задънена улица, като всяка страна изглежда е убедена, че войната ще се обърне в нейна полза," каза Аштън пред евродепутатите. "Международната общност е в мъртва точка. Тази патова ситуация може да се проточи."

В пленарната зала баронеса Аштън съобщи, че до 16 септември ЕС ще предостави допълнителна помощ на сирийските бежанци в размер на 50 милиона евро, предаде ИТАР-ТАСС. Ръководителката на европейската дипломация за пореден път потвърди готовността на Брюксел да оказва "пълна подкрепа на специалния пратеник на ООН и Арабската лига за Сирия Лахдар Брахими" в мисията му в региона.

Лидерът на либералните партии в Европейския парламент Ги Верхофстад окачестви подхода на Катрин Аштън като "напълно нереалистичен."

"Ако западните демокрации не поемат своята отговорност, тя ще бъде автоматично поета от джихадистите," подчерта той, цитиран от ДПА и БТА.

Сирийски активисти също обвиниха ЕС, че не прави достатъчно за уреждане на конфликта. По време на визитата си в Европарламента един от тях - Рами ал Джара - заяви пред журналисти, че "досега виждаме само санкции на парче, докато молим за решителни действия".

ЕС предупреди че конфликтът в Сирия навлиза в опасна задънена улица
netinfo