Поглед върху 9/11: Къде се срещат медиите и гражданите
Поглед върху 9/11: Къде се срещат медиите и гражданите / снимки: Reuters
Поглед върху 9/11: Къде се срещат медиите и гражданите
56363
Поглед върху 9/11: Къде се срещат медиите и гражданите
  • Поглед върху 9/11: Къде се срещат медиите и гражданите

На 11 септември се отбелязват 11 години от атентатите в Америка, които са сред най-ключовите събития в модерната история на света. На 11 септември 2001 г. няколко пътнически самолета бяха отвлечени и блъснати в небостъргачите на Световния търговски център в Ню Йорк, в Пентагона в столицата Вашингтон, и в поле в щата Пенсилвания. Атентатите, в които загинаха почти 3 000 души, доведоха до войните в Афганистан и в Ирак, в които са загинали повече от два милиона души. В първите години след атентатите, по-голямата част от американското общество твърдо вярваше на начина, по който правителството във Вашингтон обясняваше как са се стекли обстоятелствата. През последните няколко години, обаче, хиляди уебсайтове и милиони коментатори по интернет форумите негодуват срещу официалната версия, представяна от американското правителство и зоват за по-подробни отговори на несъответствията. Тук представяме погледа, с който няколко от най-големите американски медии отразиха тази съдбоносна дата, като освен погледа на самите медии, е включена и представителна извадка на потребителски мнения, добавени към коментарите на новинарските уебсайтове.

Американската медия ABC излъчва интервю с архитекта Майкъл Арад, проектирал мемориалния комплекс на мястото на атентатите в Ню Йорк, състояли се преди точно 11 години в южната част на остров Манхатън. Стойността на паметния комплекс, намиращ се насред новостроящите се небостъргачи на Световния търговски център, ще надхвърли половин милиард долара. Архитектът Арад обяснява как му е хрумнала идеята за двата 10-метрови водопада, от които всяка секунда се изливат по 3 000 литра вода, и които обхващат периметъра на двата разрушени небостъргача.

"Замислих се за водите на реката Хъдсън, която се намира само на двеста метра оттук. Представих си как повърхността на реката хлътва надолу, образувайки две празни пространства с формата на квадрат. Представих си как реката започва да нахлува в тези две бездни, но как те обаче остават празни, въпреки изливащите се в тях води. Исках да превърна тази празнота, това постоянно "творене на липса", в нещо видимо и осезаемо."

Ето и няколко от потребителските коментари, намиращи се под статията в сайта на ABC:

Мислите ни са с нашите любими, с жертвите на този незабравим ден.

Защо сградите паднаха, като че ли бяха съборени от професионалисти? Защо се срути и третата сграда, която даже не беше ударена от самолет? Защо няма видео или снимки на самолета, за който твърдят, че е ударил Пентагона?

Казваме, че никога няма да забравим, но вие се интересувате единствено от iPhone-ите си и от Facebook, живеете все едно нищо не се е случило, с главата в пясъка, а не гледате какво се случва около вас, под носа ви. Един ден ще се събудите и ще осъзнаете, че сте 100% собственост на правителството и че нямате никакви права.

Основна новина в ABC е и решението на Конгреса да одобри изплащането на компенсации за хората, работили на мястото на срутилите се небостъргачи, които са се разболели от рак след като са дишали токсични газове, докато са почиствали.

Време беше. Дано това помогне на семействата, които още страдат от това зверство.

Брей, само 11 години отне на правителството да реши да се погрижи за тези, които се грижиха за пострадалите в този ужасен ден.

NBC задава въпроса дали кандидатите за Белия дом действително ще удържат на обещанието си да не ползват възпоменанието на 11-и септември, за да печелят политически дивиденти. Посочва се, че кметът Майкъл Блумбърг е поканил политици на церемонията в Ню Йорк, но им е забранил да изнасят каквито и да било речи. На възпоменанието ще присъстват единствено официални лица и семействата на загиналите в пагубния ден, посочва медията. Някои роднини все пак смятат, че забраната на политиците да говорят е именно политически ход от страна на кмета, който сам искал да изпъкне на церемонията.

 

Поглед върху 9/11 Къде се срещат медиите и гражданите
netinfo

 

Нека запомним и войниците, загинали в непровокираната война в Ирак. За тях няма паметници, струващи милиони. Но много от семействата все още страдат! Нека удостоим дължимото на ветераните - да ги почетем и да им изплатим необходимите компенсации.

Когато се сещам за трите хиляди убити американци на 11-и септември ми се плаче, но като се сетя за 1 300 000 иракчани и афганистанци, които сме убили оттогава, се усмихвам. Успяхме да си отмъстим!

Когато аз се сетя за 3000 убити, аз си мисля за техните семейства, както и за това как на всички нас истината за случилото се е скрито от американския народ. Все още са твърде много въпросите без отговори покрай тези събития, твърде много са и въпросите с фалшиви отговори. Време е да чуем истината.

CNN обръща внимание на семейството на една от жертвите в деня на атентатите. Родителите на загиналия Питър Олдерман са основали фондация, която помага на хора, страдащи от посттравматично стресово разстройство, което според тях засяга около 1 милиард хора по света. Елизабет и Стивън Олдерман работят в държави, страдали от войни и бедствия като Уганда, Либерия и Камбоджа. "Тази работа ни дава причина да ставаме от леглото всеки ден. Нищо не може да изтрие болката от смъртта на Питър, но именно тя ни е изтласкала напред", обяснява Елизабет.

От дълбините на тяхната скръб, лъчите на надеждата огряват земята.

Ако Америка беше оставила мюсюлманите на мира, тази трагедия никога нямаше да се случи. Но вие вярвате в силата, а не в мир и уважение.

Не мога да си представя да загубя дете, особено по такъв жесток начин. Семейство Олдерман са възстановили надеждата и честта в този крехък и ненормален свят.

Кой започна всичките тези войни? Всичките тези "безпомощни" иракчани и афганистанци, които горят американски знамена, не са въоръжени. Поне засега не са...

Бог да помага на това смело семейство, което е обърнало своята лична трагедия в дарение за света.

Вестник "Ню Йорк таймс" публикува статия за това как администрацията на Джордж Буш е била съвсем наясно, че се готви атентат в Америка. В класифициран документ от 6 август 2001-а тайните служби са съобщили на президента, че "Бин Ланден е решен да нападне Америка". Това не е новина, защото се знае още от 2004-а, пише авторът Кърт Айкенуолд, но добавя, че много по-стряскащи са все още класифицираните, до които е имал ексклузивен достъп, от които си личи, че президентът Буш е знаел много подробности за планираните нападения.

Във вестник "Ел Ей таймс" пък има коментар на журналиста Кара Миа ди Маса, която обяснява колко й е трудно да обясни на децата си за пагубния ден. "Дъщеря ми", обяснява тя, "все още не осъзнава, че в катастрофиралите самолети и в падналите сгради е имало хора - майки, бащи и деца като нея". Това е подробност, която тя умишлено крие от момиченцето: "Искам, докато са малки децата ми, все пак да вярват, че има феи, които живеят в гората, и да вярват, че Дядо Коледа знае къде живеят. Ще продължат ли да вярват в тези неща, ако узнаят цялата истина за 11 септември?" пита Ди Маса.

Аз съм в Колорадо и тук само една телевизия се е осмелила да излъчи документален филм, в което се задават въпроси за събитията на 9/11. Това доказва, че имаме нужда от едно независимо разследване за това кой всъщност уби 3000 американски граждани на 11-и септември.

 

Всеки политик, който не подкрепя едно такова независимо разследване, не представя американския народ. Ние всички бяхме излъгани и все още страдаме, като нация. Да не говорим за семействата на убитите в атентатите, за войниците, както и за иракския и афганистанския народ. Ние бяхме сразени - не знаем защо, нито точно как - но един ден ще разберем!

Поглед върху 9/11 Къде се срещат медиите и гражданите
netinfo