Кметът кани горнооряховчани на разговор за джамията
Кметът кани горнооряховчани на разговор за джамията / снимка: Община Горна Оряховица

Българското законодателство при изграждането на мюсюлманския молитвен дом в Горна Оряховица е абсолютно точно спазено, заяви на нарочна пресконференция кметът инж. Добромир Добрев. Темата за реконструкцията на джамията в Горна Оряховица стана най-горещата тема в интернет форумите през последните две седмици. Противниците на новия молитвен дом първо пуснаха електронна подписка срещу строежа, подписана вече от над 1000 души, след това започнаха да обмислят и граждански протест срещу мюсюлманския храм.

Кметът обясни, че въпросът за изграждането на молитвения дом е с близо 10-годишна хронология. Със заповед на кмета Никола Колев през 2003 г. Мюсюлманското настоятелство в Горна Оряховица е определено като купувач на съответния имот за изграждане на молитвен дом. Съставен е протокол между продавача и купувача на земята, подписан е и договор за покупко-продажба. След сключването на договора, имотът е отписан от активите на Общината. През юли 2011 г. със своя заповед кметът Йордан Михтиев допуска изработването на проект за частично изменение на подробен устройствен план, с който се променя отреждането на имота за молитвен дом. Уведомени са и всички заинтересовани собственици на недвижими имоти.

Спазен е необходимият 14-дневен срок за обжалване, но възражения не са получени. При сега действащото законодателство, с промяната на предназначението на земята, нито кметът, нито главният архитект могат да откажат да бъде изпълнено предназначението й. Ако тя е предназначена за изграждане на жилищна сграда, ще се изгради жилищна сграда, ако е предназначена за молитвен дом - ще се изгради молитвен дом, уточни инж. Добромир Добрев. От думите му става ясно, че Общината няма никакви мотиви и правни основания да спре строителството на джамията. В края на юли мюфтийското настоятелство получи разрешително за строеж, а в края на август бе направена и първата копка.

Кметът уточни, че е постигната договорка с мюсюлманското настоятелство високоговорителят да се пуска само един път през седмицата за 2 минути, а силата на звука да бъде съобразена с действащата Наредба за обществения ред. Височината на кулата на молитвения дом ще бъде съобразена също с градоустройствения план на Горна Оряховица, каза още инж. Добрев.

Заради широкия обществен интерес кметът покани всички заинтересувани граждани в петък (14 септември) от 15.00 ч. на среща в Общината в зала 102.