Пациенти с трансплантации ще търсят помощ от премиера заради проблем с лекарствата
Пациенти с трансплантации ще търсят помощ от премиера заради проблем с лекарствата / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Пациенти с трансплантации се канят да търсят помощ от премиера заради проблем с лекарствата
56361
Пациенти с трансплантации се канят да търсят помощ от премиера заради проблем с лекарствата
  • Пациенти с трансплантации се канят да търсят помощ от премиера заради проблем с лекарствата

Ако Министерството на здравеопазването не реши проблемите с лекарствата на трансплантираните пациенти, то те ще се обърнат към премиера. Това увериха от пациентските организации на трансплантираните, след като проведоха първата среща по въпроса със зам.-министъра на здравеопазването Минчо Вичев.

Пациентите поискаха да продължат да им се реимбурсират животоподдържащите медикаменти, които им изписват специалистите, тъй като употребата на генерици, каквито в момента касата заплаща, криела рискове за здравето на трансплантираните.

От ведомството информираха, че в рамките на следващата седмица ще излязат с позиция за възможни решения по въпроса. Според пациентските организации обаче запасите от лекарства, които трансплантираните към момента имат, ще бъдат изчерпати до не повече от два дни. 

От Здравното ведомство съобщиха, че въпросът с лекарствата на трансплантираните е обсъден с ръководството на касата и предстои да бъде разгледан от Комисията по цени и реимбурсиране. Срещата със заместник-здравния министър коментира председателят на Алианса на трансплантираните и оперираните Евгени Георгиев.

„Това, което ме притесняваше в думите му, е, че не можел да повлияе специално на комисията, защото тя била независима. Но аз му казах - вие знаете нещата как стоят, достатъчно са ви убедили, че не трябва да взимаме тези медикаменти, които ни вредят на по-нататъшното съществуване”, обясни той.

От алианса обясниха, че някои от трансплантираните вече са започнали да закупуват оригиналните медикаменти.

„Хората днес са си закупили вече, но само по една опаковка. Току-що в Казанлък заплати един човек. Аз му предложих да му дам от моите, защото едно от нашите момчета от Горна Оряховица почина и лекарства останаха. Те обаче не са комплект, а ми са в насипно състояние, но можем да спасим някого с тях. Факт е обаче, че който има някакъв запас от лекарства, до един-два дни ще го е свършил”, разясни още Георгиев.

Според него друг проблем е, че дори трансплантираните да поискат да се лекуват с генерици, то те в момента не може да се снабдят с тях, тъй като протоколите им били за оригиналните медикаменти.