Обезвредили бомба в Плевен, докато Борисов режел ленти в града
Обезвредили бомба в Плевен, докато Борисов режел ленти в града / снимка: Impact Press Group, архив

Самоделно взривно устройство е било намерено по време на вчерашното посещение на премиера Бойко Борисов в Плевен. Мощната бомба е била обезвредена точно, когато Борисов е прерязвал лентите на рехабилитирана улица в центъра на града и нова детска площадка в квартал „Сторгозия", съобщава БНТ. Самоделката е била забелязана пред кооперация на централната градска улица „Димитър Константинов" 20.

Мястото, на което е била открита бомбата, е на не повече от 20 метра от Областната дирекция на полицията. Комисар Светлозар Илиев, директор на Областно управление на МВР-Плевен, уточни, че около 10.30 ч. случаен минувач е видял как съмнителният пакет е изпаднал на пътното платно от потеглящ лек автомобил и се обадил на телефон 112. Веднага пристигнали екипи на полицията и отцепили района. По-късно сапьори от София пристигнали на мястото и обезвредили самоделното взривно устройство. Според комисар Илиев, няма връзка между премиерското посещение и бомбата: „Основната версия е неуредени финансови отношения между група лица от град Плевен. Категорично можем да заявим, че това взривно устройство, намерено, самоделно, няма нищо общо с посещението на премиера в град Плевен".

Комисар Илиев уточни, че съвпадението между премиерското посещение и откриването на заряда е само по време. Обектите, които е откривал Борисов, са на километри от мястото, където е намерен взрива. Самоделното взривно устройство е било с тегло над килограм и е съдържало три шашки тротил и мобилен телефон.

„При огледа се установи, че не е имало опасност за жителите в района, тъй като на взривното устройство липсва съществена важна част - именно запалката", каза още комисар Илиев.

Вече има четирима арестувани, които в момента се разпитват от разследващи полицаи с помощта на специалисти от Института по психология на МВР.