Проф. Митев: Загадка е защо от Външно няма реакция по проблема с дипломите ни в Турция
Проф. Митев: Загадка е защо от Външно няма реакция по проблема с дипломите ни в Турция / снимка: БГНЕС, aрхив
Интервю на Теодора Симова с председателя на Съвета на ректорите проф. Ваньо Митев
56358
Интервю на Теодора Симова с председателя на Съвета на ректорите проф. Ваньо Митев
  • Интервю на Теодора Симова с председателя на Съвета на ректорите проф. Ваньо Митев

Министерството на външните работи бездейства по казуса със забраната за признавене на родните дипломи в Турция заради фалшификации, това твърди пред Дарик председателят на Съвета на ректорите проф. Ваньо Митев. От ведомството обясниха, че ще инициират официални разговори с турската страна, едва когато от образователното министерство им изпратят пакет от мерки, които ще се предприемат срещу опитите за фалшифициране на документи за завършено висше образование.

Според проф. Митев, който е ректор на Медицинския университет, ако казусът не се реши, страната ни ще претърпи загуби за около 100 милиона лева. От пресцентъра на просветното ведомство към момента не са изпратили отговор на запитване на Дарик по темата. Ето какво разказа пред Дарик проф. Ваньо Митев:

Учудва ме защо няма реакция от Външно министерство, защото по мои сведения този въпрос е бил поставен от премиера на външния министър още в края на юли, когато този скандал гръмна. Няма никаква реакция от външно министерство. Аз няколко пъти съм говорил с министъра на образованието и неговата заместничка госпожа Дамянова, те също са се опитвали да разберат защо няма реакция от външно министерство. За мен това е загадка. Ние сме много разочаровани. За нас проблемът е във външно министерство, не в Министерството на образованието, а във външно министерство, тъй като то е трябвало да организира среща на високо ниво с турските власти, да отправи нота и въобще да задвижи нещата. Ние в момента на едно по-ниско ниво се опитваме да решим проблема и аз утре заминавам за Турция, но разберете, че тежестта на това посещение няма да е същата, ако имаше намеса от страна на правителството.

Казано ми е, че лично министър-председателят още през юли е наредил на външния министър да се заеме със случая. Така ми е казано, но ми е казано от такъв източник, че не се съмнявам, че това е така. Аз съм се опитвал, тъй като нямам контакт с външно министерство, имам контакт с нашето министерство, те са много любезни, винаги ми отговарят, винаги ми вдига телефона министърът, неговата заместничка. Говорили сме по този въпрос. Неговата заместничка в началото на септември е говорила на Министерски съвет със заместника на Младенов, но както виждате няма резултат досега, няма резултат. И аз не мога да разбера какво става в това външно министерство, защо тези хора не реагират и сме изключително разочаровани - говоря от името на ректорите, които ми се обаждат непрекъснато, особено ректорите на техническите университети, ние сме изключително разочаровани от това отношение на външно министерство към проблема.

Смятате, че се неглижира.

Абсолютно, просто нищо не се прави. Не видели, не чули, не разбрали, някакви такива обяснения са били давани. Аз знам със сигурност, че те са били официално уведомени от Министерството на образованието за този проблем, но както виждате, няма никаква реакция. За отношенията между двете министерства не мога да ви кажа, но логичното е външното министерство да организира такава среща и да се отиде, отиват представители на образователното министерство или самият министър, да се поканят и ректори, нещо да се направи, но, както виждате, тези неща не стават.

Защото нотата е крайният вариант, нали така?

Не знам какво е решението на правителствено ниво - дали да отправят първо нота, дали първо да търсят контакт, нямам представа, но проблемът е, че нищо не са прави, това е проблемът.

Вие смятате, че в основата на нищо-правенето е външно министерство?

Най-вече Външно министерство. Аз съм убеден в това нещо.

А някакви мерки взели ли сте? Официални срещи искали ли сте с външно министерство?

Това, което ние сме направили, опитахме се да установим контакт с ЙОК (Висш съвет за висше образование, Yuksek Ogretim Kurulu - YOK - бел. ред.) - това е инстанцията в Турция, която е отговорна за всичко, което става в сферата на образованието. Там е доста централизирана системата. Утре заминаваме за Турция няколко души с надеждата да проведем среща и да се опитаме на много по-ниско ниво да решим проблема.

Според Вас какъв е проблемът, наистина ли вероятни фалшификати на дипломи стои...

Обвинението, че се фалшифицират дипломи от нашите университети е абсурдно, това е невъзможно да стане в университет. Дипломите се фалшифицират извън университетите. Има си хора, които фалшифицират всичко, не само дипломи, не само академични справи, и шофьорски книжки и всякакви други документи и паспорти и това не е наша работа. Ректорите нямат нищо общо с фалшивите дипломи. Аз го заявих съвсем ясно на турския посланик и мисля, че той в крайна сметка го разбра това нещо, че ако турската страна иска да провери някоя диплома дали е фалшива или не, просто се обръща към ректора официално и получава официален отговор и това е рутинна практика при нас, правим го с години, няма никакъв проблем. И съм сигурен, че ако турската страна подходи по този начин и като хванат двама-трима, които фалшифицират и ги накажат, а там законите са доста строги, това нещо ще пресекне. Така че за мен това нещо въобще не може да бъде проблем. А в какво се крие вече същността на проблема, аз не мога да го кажа. Аз смятам, че това е повод те да реагират по този начин, а не е причината.

Появиха се твърдения, че възможната причина е просто желанието турските студенти да останат в южната ни съседка, а не да идват към България.

Те откриха 17 нови частни университета с цел да задържат турските студенти, но интересът към нашите ВУЗ-ове не намалява по простата причина, че те тук попадат в по-различен свят, обучението тук, каквото и да говорят турците, е по-качествено, отколкото в Турция. Това е една европейска държава, получават европейски дипломи, така че интересът въобще не е спаднал към България.

Какъв е традиционният интерес?

В България има 6500 турски студенти. Те са концентрирани предимно в техническите и медицинските ВУЗ-ове.

Какви са загубите за нашите университети?

Те са различни. За техническите са много големи, тъй като при тях почти всички чуждестранни студенти са от Турция, в медицинските аз мога да ви кажа за нашия университет - някъде около 30-35 процента са турски студенти, това не е малка цифра, но ние можем да компенсираме със студенти от други държави. За техническите това наистина ще бъде много голям удар. Например ректорът на Техническия университет ми каза, че 95 процента от чуждестранните студенти са от Турция, това е много голям процент. Същото е и с Техническия университет във Варна.