Министър Дончев е оптимист за усвояването на еврофондовете
Министър Дончев е оптимист за усвояването на еврофондовете / netinfo

Министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев е оптимист за усвояването на еврофондовете. Това коментира той за БТА.

По-рано председателят на БСП Сергей Станишев каза на пресконференция, че от планираните в бюджета средства за усвояване от ЕС от 3,8 млрд. лева до края на август са изплатени 12 процента и попита как до края на годината ще стигнат сто процента. Лидерът на социалистите отбеляза още, че по Програмата за развитие на селските райони България може да загуби 385 млн. евро.

Министър Томислав Дончев обясни, че 3,8 млрд. е цялата сума на очакваните разходи, което включва освен оперативните програми и ИСПА, и програмите за трансгранично сътрудничество. Той отбеляза, че в тази сума са както европейското финансиране, така и националният принос. Дончев припомни, че 2011 г. е приключена с плащания малко под 3 млрд. лева. До момента за тази година са изплатени 1,2 млрд. лева само по оперативните програми, като прогнозата е второто полугодие да бъде много по-силно от първото, добави министърът. До края на годината имаме намерение усилено да работим, така че мисля, че резултатът ще бъде много по-добър, отбеляза той.

По нито една от оперативните програми не съществува опасност от загуба на средства, заяви Томислав Дончев. По Програмата за развитие на селските райони има риск от неусвоени средства към края на годината, но се надявам да бъде преодолян, посочи още той. По думите му причините за евентуална загуба на средства са късният старт на програмата и изключително ниският интерес към някои от мерките.

Цялата финансова рамка по седемте оперативни програми е 15 684 000 000 лева. До момента България изпълнява проекти за 14 млрд., което е 90 процента от цялата финансова рамка, това са договорените средства, каза още министър Томислав Дончев. От цялата финансова рамка в момента са наредени плащания за 27 процента, т. е. 4,2 млрд. лева, отбеляза той. Полагаме усилия до края на годината да бъдат извършени още повече вътрешни плащания, гоним резултат от над 35 процента, както и да бъдат подадени максимален обем средства за възстановяване от ЕК, посочи министърът.

Той отбеляза, че България има право да договаря средства до 2013 г. и да плаща до края на 2015 г., и изрази убеденост, че ще имаме максимално добър резултат. До момента нямаме спряна нито една оперативна програма, за разлика от други държави и предишни години, заяви Томислав Дончев и припомни периода 2008-2009 година. Към средата на 2009 г. България беше успяла да плати около 1 процент от парите по оперативните програми, разликата между 1 и 27 процента е точно 27 пъти, коментира той.

Когато коментират европейските пари, Станишев и изобщо БСП би следвало да имат доза смиреност. Кой как се справя показват данните, заключи министърът.