Пистолет, куфар и три смърдящи варела
Пистолет, куфар и три смърдящи варела / netinfo
Пистолет, куфар и три смърдящи варела
56357
Пистолет, куфар и три смърдящи варела
  • Пистолет, куфар и три смърдящи варела

Първата българска гангстерска комедия тръгва по кината у нас от този петък. Филмът „Пистолет, куфар и три смърдящи варела” е на младия режисьор Георги Костов. Той работи по проекта повече от 10 години, като го финансира почти изцяло със собствени средства.

В независимата продукция, в която не са вложени държавни пари, участват звездата от сериала „Под прикритие” Ивайло Захариев, Георги Кадурин, Асен Блатечки, Деян Донков, Илия Добрев. В „Пистолет, куфар и три смърдящи варела” своя дебют в киното прави и актрисата Рая Пеева, която в началото на годината получи театралната награда „Икар” за ролята си в спектакъла „Отблизо” на Здравко Митков.

Преди 12 години Георги Костов написва сценария за „Пистолет, куфар и три смърдящи варела” изцяло повлиян от Гай Ричи и неговия филм „Две димящи дула”. Компютърът му обаче гръмва и така той изгубва целия текст. Постепенно го възстановява, но от него отпадат идеите взаимствани от Ричи. За лентата си режисьорът казва: „Основното вдъхновение съм го черпил от нашата действителност поне от 2000 година насам. А и преди това си спомняме мутренските години. Реших да ги представя по по-различен начин, не по стандартния. Всички български филми се правят по един шаблон, когато става въпрос за мутри и мутренски истории. Аз ги погледнах по друг начин”.

За дебюта си в киното Георги Костов така и не успява да спечели субсидия от Националния филмов център. Избира да рискува и да вложи собствени пари в проекта, намира спонсори, а накрая тегли и кредит. Всички в екипа на „Пистолет, куфар и три смърдящи варела” са работили по лентата безвъзмездно. Костов споделя: „Сигурно до пенсия можеше и да го заснема този филм, ако трябваше да чакам Националния филмов център да даде субсидия за подобен проект. Те не повярваха в него. Определиха, че от това няма да стане филм или ще стане много лош филм. Затова станах продуцент по неволя. Аз толкова бях повярвал в този проект, че бях решил да го снимам на всяка цена”.

Официалната премиера на гангстерската комедия „Пистолет, куфар и три смърдящи варела” е в сряда вечер в Арена Младост. След прожекцията, на паркинга на киното, ще има безплатен концерт, в който ще се включат музикантите, участвали със свои песни в саундтрака на филма. На специално изградената сцена, след 21.30 ч., ще се качат Део, Дичо, рапърът 100 кила и Лора Караджова, както и няколко рок и фънк банди.