Петима души били в пряк контакт с радиационните източници в Девня
Петима души били в пряк контакт с радиационните източници в Девня / снимка: DarikNews.bg, архив
Петима души били в пряк контакт с радиационните източници в Девня
56352
Петима души били в пряк контакт с радиационните източници в Девня
  • Петима души били в пряк контакт с радиационните източници в Девня

Петима души са били в пряк контакт с радиационните източници, които бяха откраднати в почивните дни от завод в района на Девня, съобщават от Министерството на здравеопазването. И петимата са прегледани от радиобиолог, след което са настанени в многопрофилната болница в града. Трите откраднати прибора за технологичен контрол са открити в две частни къщи. След изнасянето им е направено замерване, което установило, че радиационните стойности са в нормални граници.

Няма опасност за населението в района на град Девня, категорични са от ведомството на Десислава Атанасова. Радиоактивните източници са изнесени от района с помощта на оловни контейнери и са транспортирани в хранилището на завода, от който бяха откраднати през почивните дни. Повишен е единствено радиационният фонд около хранилището, заради което достъпът до района за момента е забранен.

Петимата облъчени ще останат в лечебното заведение в града за четири седмици, през които ще им бъдат направени хематологични изследвания. В момента 16 души, обитавали двете къщи, в които са намерени приборите, се преглеждат от радиобиолог. Извършват се прегледи и на всички лица, участвали в ликвидирането на радиационния инцидент.

Вчера полицията в Девня задържа четирима души във връзка с кражбата. Арестуваните са безработни, като и четиримата са вече осъждани или криминално проявени. Възрастта им е на 17, 19, 32 и 52 години.