Църквата е готова на литийно шествие, за да се изучава религия в училище
Църквата е готова на литийно шествие, за да се изучава религия в училище / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Българската православна църква е готова да подготви и проведе протестно литийно шествие заради нежеланието на управляващите изучаването на религия да стане задължителен учебен предмет. Това съобщи днес във Варна отец д-р Захари Дечев, член на работната група по религиозно образование към Светия синод.

Той взе участие в дискусия по проектозакона за предучилищното и училищното образование. Кръглата маса ще продължи два дни и в нея участват представители на църквата, държавни и общински институции, обществени организации. Дискусията бе открита от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил.

Обществото трябва да чуе гласа на БПЦ, че религиозното обучение трябва да стане задължителен учебен предмет, посочи отец Дечев. По думите му през годините църквата винаги е получавала политически отказ този предмет да заеме достойно място в образователната система. Според отеца излишно се спекулира със светския характер на образованието, тъй като изучаването на религия няма да го разруши, а само ще помогне за духовното и нравствено възпитание на децата.

Проектозаконът не е с изяснена философия, каза още Дечев. По думите му в текста липсва фундаментът за възпитанието на децата. В проекта ги няма нравствеността и моралът и ако законът бъде приет в този вид, българските родители ще имат много сериозни проблеми в бъдеще, посочи Дечев.