НЕК проучва основанията на Атомстройекспорт за увеличаване на иска за АЕЦ Белене
НЕК проучва основанията на Атомстройекспорт за увеличаване на иска за АЕЦ Белене / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Юристи на Националната електрическа компания проучват в момента какви са основанията на руската компания "Атомстройекспорт" да увеличи иска срещу страната ни заради отказа от строителството на АЕЦ "Белене" до 1 млрд. евро, съобщава БТА, като се позовава на НЕК.

Първоначалният иск на "Атомстройекспорт" срещу НЕК бе за обезщетение от 58 млн. евро. Руската компания го внесе през юли 2011 г. в Международния арбитражен съд в Париж. През октомври 2011 г. НЕК от своя страна внесе иск за 61 млн. евро срещу руската компания "Атомстройекспорт" в арбитражния съд в Женева. Докато не изясним основанията за повишаването на иска, не можем до коментираме, заявиха от НЕК.

"Атомстройекспорт" са обосновали увеличаването на иска си с факта, че в момента проектът е прекратен предсрочно от правителството на България, изтекъл е срокът на действие на Споразумението от 29 ноември 2006 година, а НЕК все още отказва да възстанови на "Атомстройекспорт" понесените разходи и загуби. Исканията на "Атомстройекспорт" включват стойността на всички работи, изпълнени по проекта, стойността на оборудването с продължителен цикъл на производство, загуби и други. Общата сума на увеличения иск е най-малко 1 милиард евро, посочват от "Атомстройекспорт".