Сергей Станишев е единственият кандидат за президент на ПЕС
Сергей Станишев е единственият кандидат за президент на ПЕС / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Лидерът на БСП Сергей Станишев остана единственият кандидат за председател на Партията на европейските социалисти. Това съобщи на пресконференция Деница Златева - член на Изпълнителното бюро на БСП, отговарящ за международните въпроси. Тя посочи, че вчера е изтекъл официалният срок за номинации.

БСП изпрати номинацията на Станишев, до изтичане на крайния срок тя е и си остава единствената кандидатура, посочи Деница Златева. По думите й това е много голямо признание към досегашната дейност на Станишев, което той получава в аванс от всички леви европейски партии, членове на ПЕС.  

Изборът предстои на 29 септември в Брюксел, добави Златева.

Лидерът на БСП и настоящ председател на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев коментира, че разглежда сегашната си позиция и ако получи подкрепата на конгреса на ПЕС за пълен мандат, като възможност за България. Той посочи, че като президент на ПЕС ще се бори и за влизане в Шенген, и за допълнителни средства за страната ни за следващия финансов период. Едно нещо, с което няма да се примиря, е начинът, по който се упражнява властта в България и се готвят изборите, добави той, цитиран от БТА.

Станишев посочи, че на конгреса като кандидат ще представи своята програма и план за действие за бъдещи дейности на ПЕС. Той отбеляза, че амбицията е ПЕС да се представи много по-добре на европейските избори през 2014 г. и да ги спечели. Станишев каза, че както досега и оттук нататък ще прави всичко възможно и необходимо да подкрепя всяка политическа или изборна кампания на партии - членове на ПЕС, и да им помага в трудни моменти.