Община Пазарджик плаща лечението на пострадалата от паднало дърво
Община Пазарджик плаща лечението на пострадалата от паднало дърво / снимка: DarikNews.bg, архив

Община Пазарджик ще покрие разходите по лечението на 48-годишната Диана Кулинова, която пострада тежко от паднало дърво в центъра на Пазарджик. Това заяви кметът на града Тодор Попов.

Градоначалникът на Пазарджик определи случилото се като „идиотски инцидент” и допълни, че лично ще посети пострадалата жена в болницата по-късно днес.

Според еколозите в администрацията подобен инцидент не може да бъде предвиден. По думите им дърветата в централната градска част са стари и подлежат на подмяна. Когато бъдат обследвани се виждат само видимите белези за негодност. В конкретния случай дървото е било със здрав ствол и здрава корона, а проблемът е бил в кореновата му система. Еколозите са категорични, че е не е възможно превантивно да се изсекат всички стари дървета в града.

По-рано стана ясно, че парите за лечение на 48-годишната жена от Пазарджик, която пострада тежко при инцидента с падналото дърво, не се поемат от Здравната каса и трябва да бъдат възстановени от пациента.

48-годишната Диана Кулинова е учителка по английски език в местно училище в Пазарджик. Тя пострада тежко, когато върху нея и още една жена от Пазарджик падна дърво, останало без корени. Кулинова е с фрактура на гръбначния прешлен и бе оперирана по спешност.

По данни на Областната болница в Пазарджик, Здравната каса не покрива материалите за стабилизирането на гръбначния й стълб - винтове и метални пръчки, затова средствата в размер на 6600 лв. трябва да бъдат възстановени на фирмата от пациента.