Утре разкриват шокиращата истина за трагедията на „Хилзбъро“
Утре разкриват шокиращата истина за трагедията на „Хилзбъро“ / БГНЕС

Английският депутат от Лейбъристката партия Анди Бърнам предупреди, че утре вечер всички документи по разследването на трагедията на „Хилзбъро“ ще бъдат разсекретени и истината ще бъде по-шокираща, отколкото хората очакват.

Политикът успя да сформира независима комисия, която да прегледа цялата документация през последните две години, включително и файлове, държани в тайна.

През 1989 година на стадиона на Шефилд Уензди загиват 96 привърженици на Ливърпул, а Бърнам заяви, че доста високопоставени лица „ще трябва да отговорят на въпроси“ след публикуването на всичките 400 хиляди документа.

„Ще има доста хора, които ще трябва да дават обяснения в сряда вечер“, сподели той. „Но истината има своя сила.“

„Знам достатъчно за „Хилзбъро“, за да кажа, че едно всеобщо извинение от министър-председателят ще е справедливо. Надявам се господин Камерън да реагира по подходящия начин“, продължи Бърнам.

„Имам чувството, че разкритията ще бъдат по-шокиращи, отколкото повечето хора си дават сметка. Колкото повече се доближаваме към края, толкова съм по-сигурен, че ще бъде казана цялата истина. Това е нещо огромно“, каза още той.

Депутатът коментира и участието на съдебния лекар доктор Стефан Попър в първото изслушване през 1991. Тогава Попър заявява, че в 15,15 часа местно време всички фенове на Ливърпул са били вече мъртви, с което всякакви други доказателства оттам нататък се считат за нищожни. Това води до доста повърхностно разследване на бавното пристигане на спешната помощ. Според семействата на загиналите жертвите са били живи и след посочения от доктора час.

„След приключването на пълния преглед ще мога със сигурност да се усъмня в чистата жестокост на времевата линия до 15,15 часа, когато според съдебния лекар всички фенове на Ливърпул са починали. Не бива да се позволява това твърдение да остане като истина. Аз, както семействата, не мога да приема и извода за смърт по случайност. Всеки футболен фен, който е посещавал „Хилзбъро“, би казал, че това съвсем не е безопасно спортно съоръжение. Мисля, че цялата страна ще се шокира, като разбере как стадионът е имал невалиден сертификат за сигурност“, добави Бърнам.