В Сливен посрещнаха тържествено военнослужещите от рота „Алтеа”
В Сливен посрещнаха тържествено военнослужещите от рота „Алтеа” / снимка: DarikNews.bg, Сливен

В Сливен днес бяха официално посрещнати военнослужещите от 13-та лекопехотна рота „Алтеа”, които се завърнаха от успешно участие в операция на Европейския съюз в Босна и Херцеговина. Това е последната рота „Алтеа” в българската армия и с това мисията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина приключва, съобщи говорителят на Центъра за подготовка на танкови подразделения майор Светлана Георгиева. Тя изрази задоволство от успешната мисия и факта, че всички са се завърнали живи и здрави.

Ротата е от състава на Центъра за подготовка на танкови подразделения - Сливен. Над сто души е целият личен състав, в който влизат представители на националния елемент и участници в останалите представителства на българските въоръжени сили в Босна и Херцеговина. Общо десет са жените в състава на ротата.

Майор Георгиева припомни, че военнослужещите заминаха преди седем месеца. По решение на Европейския съюз и българския парламент мисията им е била удължена с един месец.

На церемонията по посрещането присъстваха Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, зам.-командващият на Съвместното командване на силите   контраадмирал Валентин Гагашев и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев.

Беше прочетена заповед на министъра на отбраната за награждаване на военнослужещи за постигнати високи резултати при изпълнение на служебните си задължения. На отличените бяха връчени грамоти и правоъгълни плочки с надпис „Босна и Херцеговина 2012”.

В рамките на седмица ротата ще бъде окончателно разформирована.