12 800 ученици започват учебната година в Търговищка област
12 800 ученици започват учебната година в Търговищка област / Борислав Курдов
12 800 ученици започват учебната година в Търговищка област
56340
12 800 ученици започват учебната година в Търговищка област
  • 12 800 ученици започват учебната година в Търговищка област

Със близо сто ще са по-малко тази година учениците в Търговищка област. Това е проблем основно при най-малките деца, които за първи път ще прекрачат прага на родното училище. През учебната 2012/2013 година в областта ще се учат общо 1077 първокласника, заяви началникът на регионалния инспекторат по образование в Търговище Невяна Захариева. От тях 984 са на седем години, а 93 - на шест.

Първолаци няма да има тази година в училището в село Стеврек, Антоновско. Най-много, по 120 деца в първи клас ще има в Първо основно училище „Христо Ботев" и във Второ СОУ „проф. Никола Маринов" в Търговище. Всички първолаци ще се обучават в 42 училища в областта, сред които са помощното училище-интернат „д-р Петър Берон" и училището за деца с увреден слух.

Общо учениците през новата учебна година в Търговищка област са 12 800. От тях 1040 са бъдещите абитуриенти.

Въпреки няколкото промени и реорганизации в системата на детските градини в Търговищка област, 96% от децата са обхванати и ще посещават забавачки, каза г-жа Захариева. Останалите 4 на сто са предимно деца от ромски произход, които традиционно е трудно да се задържат в учебните заведения, най-вече заради миграцията на семействата им.

Промени има в статута на две забавачки. В една целодневна детска градина са събраните досегашните ЦДГ 6 и ЦДГ 10 в Търговище. А една детска градина в Омуртажка община е преобразувана във филиал.

Днес в Регионалния инспекторат по образование в търговище стартира и проект „Мамо, татко - заповядайте в училище". Директорите на четирите училища, включени в проекта, получиха ранички с ученически пособия, които ще бъдат раздадени на първолаците.