Плевнелиев одобри публичното изслушване на кандидатите за ВСС
Плевнелиев одобри публичното изслушване на кандидатите за ВСС / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Плевнелиев одобри публичното изслушване на кандидатите за ВСС
56338
Плевнелиев одобри публичното изслушване на кандидатите за ВСС
  • Плевнелиев одобри публичното изслушване на кандидатите за ВСС

Прозрачната процедура не е 100-процентова гаранция, че най-достойните ще влязат във Висшия съдебен съвет (ВСС). Това заяви президентът Росен Плевнелиев по повод изслушването на кандидатите за членове на Съвета от парламентарната квота. Държавният глава одобри този безпрецедентен подход.

За президента е изключително важно да се възвърне доверието на гражданите към системата за правораздаването. Според него хората трябва да имат доверие във всеки един от членовете на ВСС.

Днес Плевнелиев откри в столицата 10-тото юбилейно издание на международната конференция „Сигурността в Югоизточна Европа”.

Преди месец президентът Плевнелиев обяви,че до средата на септември ще бъдат оповестени резултати от разследването за атентата на летище Сарафовово. По думите на Росен Плевнелиев посещението на министър-председателя и на 12 министри от кабинета в Израел е достатъчно знаково за хода на разследването на атентата в Бургас.

„Сигурен съм, че когато се върнат в България, ще информират обществото докъде са стигнали разследващите”, заяви той. Президентът беше категоричен, че страната ни е водеща в разследването на терористичната атака и че си сътрудничим с много европейски държавни институции. „За съжаление и нас „грозното лице на тероризма не ни подмина. На 18 юли тази година страната ни дръзко и грубо бе подложена на терористично посегателство, атентатът срещу туристите от Израел на летище Сарафово ни шокира със своята бруталност. Тази атака няма да бъде забравена, а подобна жестокост няма да бъде толерирана. Рано или късно, аз съм убеден, извършителите и поръчителите ще бъдат разкрити и справедливо наказани”, каза по-рано Плевнелиев по време на откриването на конференцията.

Държавният глава обяви, че на законите, които се подготвят по отношение на националната сигурност, ще бъде дадена възможност да бъдат обсъдени пред парламента и пред обществото, за да се знае дейността на тези институции. Проектите за разузнавателните служби са предложени за публично обсъждане, обяви той.

Според него Съветът за сигурност е институцията, която трябва да обединява и координира, а също и да се даде възможност на всички в сектора сигурност да работят не на парче, а с ясни приоритети. За Плевнелиев постигнатото е историческо, защото за първи път има пълен консенсус по предложените закони. Предложенията са Съветът по сигурността към Министерски съвет да ръководи Националната сигурност, Военното разузнаване да остане към Министерство на отбраната, а Националната служба за охрана да остане към президентството.

„За мен това е голямо, историческо постижение, защото имаме пълен консенсус, защото доказахме, че КСНС може да работи по смислени проекти и да постига пълен консенсус по тях и защото това, което 22 години не беше свършено, защото всеки искаше да си загради дворчето”, коментира още държавният глава. Според него няма дисбаланс в това, че Национална служба Охрана остава военизирано, а други служби като Националната разузнавателна служба - не.

„Надявам се най-после политиците в Скопие да са разбрали, че не могат да влязат в историята когато  я манипулират, но със сигурност ще влязат в историята изграждайки модерна, европейска и демократична държава, добър и уважаван съсед от всички в региона”, коментира още президентът Росен Плевнелиев  по повод посещението на македонския президент в Брюксел преди дни, който също се ангажира с европейски подход по отношение на съседите и историята. „Остава да видим как в Скопие разбират европейския подход на дела, а не на думи”, подчерта държавният глава.