Натовареността на магистратите - акцент в изложенията на кандидатите за ВСС
Натовареността на магистратите - акцент в изложенията на кандидатите за ВСС / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Натовареността на магистратите - акцент в изложенията на кандидатите за ВСС
56335
Натовареността на магистратите - акцент в изложенията на кандидатите за ВСС
  • Натовареността на магистратите - акцент в изложенията на кандидатите за ВСС

В Народното събрание започна изслушването на 17-те кандидати за членове на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота. От тези кандидати депутатите трябва да изберат 11, които ще участват в новия състав на ВСС. Претендентите представят своите концепции за новия Съвет и вижданията си за развитието на съдебната реформа. Централно място в изложенията заема темата за натовареността на магистратите. След експозицията си, кандидатите за кадровици отговарят на въпросите на депутатите

Кандидатите излизаха на трибуната по азбучен ред и така първи пред депутатите застана Бойко Рашков. В изложението си той обърна специално внимание на проблема с натовареността. По думите му трябва да се внимава с темата за съкращаване на съдилищата, защото така хората може да бъдат лишени от нормален достъп до правосъдие. Делата да се разпределят по-справедливо - по критерий сложност, а не по брой, заяви Рашков.

След като голяма част от народните представители бяха обещали, че неудобни въпроси няма да има, депутатът от РЗС Емил Василев стъписа Рашков с молбата да се закълне в децата си, че не е вършел услуги на съпругата и дъщеря си, които също са юристи. Това видимо обиди Рашков и той отказа да влиза в подробности по темата за обвързаността между отделните магистрати. След него на трибуната застана Валентина Драганова, която акцентира върху същия проблем.

„Да се преодолее тази голяма натовареност между колегите. В кратък срок да се определят изрични показатели от новия ВСС, които да отразяват и качеството на законодателството, защитата на основните права и задължения на гражданите, както и достъп до правосъдието, а не отказ от него. Цялостната ми работа ще е насочена към утвърждаване на съвета като важен, ефективен работещ орган, чиято работа ще е последователна”, обясни тя.

Неудобните въпроси почти отсъстваха и ако имаше такива те бяха отправяни от групата на РЗС или пък от Мая Манолова от БСП, която обясни в кулоарите, че провокативните питания нарочно се отбягват. „Създава се впечатлението, че сеизбягват острите въпроси и темпото се налага от управляващите, заяви Манолова.

Натовареността на магистратите  акцент в изложенията на кандидатите за ВСС
netinfo

Най-удовлетворяваща за депутатите презентация направи бившият председател на Върховния административен съд Владислав Славов, който предложи обединение на Раойонните и Окръжните съдилища. По думите му ще могат да бъдат решени редица проблеми с връщането към двуинстационното производство.

Той коментира и наболелите въпроси, свързани с отношенията между членовете на ВСС:  „Защото никога не може да не възникнат спорове между отделните колеги по повод на различните мнения по различните въпроси. Не би трябвало, по принцип, да влияят на работата на колективния орган, иначе той няма да може да изпълнява задълженията си".

За качествено нови критерии за натовареност се обяви кандидатът за член на ВСС Галина Пачовска-Карагьозова. Тя е предложена от Мая Манолова. „Сегашният ВСС не успя да прокара до край правилата, които самият той създаде. Прояви страх от решаване на проблеми - един от тях е натовареността. За това и в тази насока трябва да са насочени усилията на новия орган”, каза Пачовска-Карагьозова. Тя изтъкна още, че кадровата политика трябва да е прозрачна.

Има несправедливост при дисциплинарните процедури от страна на ВСС, смята кандидатът за член на Съвета Димитър Узунов, подкрепен от редица депутати По думите му няма достатъчно прозрачност, когато се налагат наказания. Нужно е да има е работеща система от правила, както и да се гарантират ефективност и прозрачност. Липсва цялостна концепция за конкурсите сред магистратите за свободни места и това се замества с командироването, посочи той.

Независимостта на съдебната система е функция от независимостта на всеки от нейните членове, каза Йордан Давчев, номиниран за член на ВСС от Волен Сидеров. „Давам си сметка, че сигурно ще има опити за вмешателство при вземане на решения в кадрово отношение от ВСС, но гарантирам за себе си, че няма да се поддам”, заяви Давчев докато представяше концепцията си. Той се обяви за убедителни, мотивирани, ясни и справедливи правила, когато се вземат решения от ВСС. В същото време този орган трябва има ясни критерии за атестиране. Сегашните количествени показатели не дават винаги ясна картина за правилна оценка, посочи Давчев.

Натовареността на магистратите  акцент в изложенията на кандидатите за ВСС
netinfo

За критерии за външна независимост в съдебната система се обяви Каролина Михайлова, чиято кандидатура за член на ВСС е подкрепена от осем народни представители. Важни приоритети според нея са независимостта на съдебната система и администрирането. Тя се обяви за създаване на правила и процедури за назначаването и кариерното израстване на магистратите. Натовареността и липсата на ясна политика за управление на кадрите са част от нещата, които Михайлова намира за слабост на системата сега.

За подобряване на състоянието на съдебната система и на резултатността й, се обяви кандидатът за член на ВСС Магдалена Лазарова-Проданова, подкрепена от четирима депутати. Новият ВСС трябва да запази добрите практики и да ги надгради, каза още Проданова. Според нея е нужна още по-добра вътрешна организация на ВСС, последователна и прозрачна кадрова политика. Тя се обяви за постоянен орган по атестиране към ВСС. В него да участват магистрати с опит в атестирането, които за определен период да се занимават само с това.