Над 8 300 ученици през тази година, увеличават се маломерните паралелки
Над 8 300 ученици през тази година, увеличават се маломерните паралелки / снимки: Дарик-Шумен, архив

8 376 ученици ще започнат новата учебна година в община Шумен. Това е със 102-ма по-малко сравнено с миналата година, съобщи на пресконференция по-рано днес зам.-кметът по образование и култура Живка Тонева. По думите й, първолаците, които са записани до момента са 847. Най-много ученици ще има в шуменското СОУ „Сава Доброплодни” – 1 379, а най-малко в училището в село Друмево – 92.

Общо 19 училища ще функционират, ще работят и обслужващите звена – общежития, Общински детски комплекс и Ученическата спортна школа.

Продължава да се увеличава борят на маломерните паралелки в общината. През тази учебна година те ще са 34, като такива има във всяко училище в селата. Живка Тонева поясни, че някои от тези учебни заведения, като тези в с. Мадара и с. Дибич ще изпитват финансови затруднения до края на годината, поради което местната администрация ще трябва да дофинансира маломерните паралелки. Две от учебните заведения в града - СОУ "Сава Доброплодни" и СОУ "Трайко Симеонов" са отправили искания за утвърждаване на общо 3 маломерни паралеки.

919 са щатните бройки в учебните заведение в община Шумен, от тях 684 е броят на педагогическия персонал. 34 охранители ще следят за сигурността в шуменските училища, а други 7 в общежитията.

Над 8 300 ученици през тази година, увеличават се маломерните паралелки
netinfo

 

Живка Тонева обясни, че от ремонт се нуждае покрива на НУ „Ил. Р. Блъсков” в Шумен, а от СОУ „Трайко Симеонов” има искане във връзка с отоплителната система. Зам.-кметът обясни, че знае за проблема в училището, което се нуждае от подмяна на дограми и решаване на въпроса с отоплението. „В момента се върви към проектиране, по предварителни разчети за СОУ „Трайко Симеонов’ ще са нужни 100 000 лв.”, обясни Тонева. По думите й, общината няма как да задели средства за подмяна на дограмите в сградата, това трябва да стане чрез привличане на средства по проект. „Работим и търсим варианти за отоплителния сезон”, каза още Тонева. Тя допълни, че няма проблем с осигуряването на безплатни учебници за децата, въпросът с транспортирането на учениците също е уреден.

През новата учебна година в Шуменско отново ще работят и 31детски градини, от които 15 в града. До момента са записани 2 991 деца, броят им през 2011 г. е бил 3005. „Все още свободни места има в ЦДГ 28 и ЦДГ 34”, допълни Живка Тонева. По думите й, ангажиментът на местната администрация относно храненето на децата е изпълнен, като всичко е съобразено с изискванията на образователното министерство.