Създаден е нов сайт за улеснение на работата на домоуправителите
Създаден е нов сайт за улеснение на работата на домоуправителите / снимка: www.sxc.hu
Сайт позволява на съседите да следят некоректните платци измежду тях
56332
Сайт позволява на съседите да следят некоректните платци измежду тях
  • Сайт позволява на съседите да следят некоректните платци измежду тях

Нов сайт позволява на съседите да следят некоректните платци измежду тях и свързва домоуправители и собственици на жилища в етажната собственост.

Онлайн платформата е-dom работи вече от два месеца, а в нея са регистрирани 20 етажни собствености, основно в София. Това каза авторът на идеята Александър Димитров и поясни, че ползването на социалната мрежа за съседи е безплатно.

Такса ще плащат само фирмите, които искат да я ползват, като цената ще е около 20 лева.

Е-дом е платформа за собственици и обитатели на жилища, домоуправители и фирми за управление. Сайтът предлага и електронен вариант на домовата книга, а контролът върху тази система е изцяло от домоуправителите.

В системата може да се добави обитател или наемател и така собствениците дистанционно могат да следят какви са отношенията на обитателя със съседите, дори и да са в Америка, например, обясни още авторът на идеята. Той добави, че също могат да бъдат добавени данни за домашните любимци.

Александър Димитров цитира и данни от национално проучване сред 800 човека, според което проблемите в етажните собствености се дължат на слаба ангажираност на съседите, липса на връзка между тях, неразбирателство, недоверие за общия бюджет. Той посочи и възможността, чрез сайта да се ускорят големи държавни проекти като програмата за енергийна ефективност.

Възможни са и връзки с общините - живущите ще имат възможност да изпратят писмо директно до районната община. "Преди няколко месеца, когато бяха земетресенията, хората прекарваха часове, за да подадат заявление за финансова помощ. Така това ще може да става онлайн", допълни Димитров.