Борисов: Заставаме срещу всеки терорист, тероризъм или държава, стига да имаме доказателства
Борисов: Заставаме срещу всеки терорист, тероризъм или държава, стига да имаме доказателства / снимки: Министерски съвет

Министър-председателите Бойко Борисов и Бенямин Нетаняху подписаха съвместна декларация за засилване на отношенията между България и Израел, на церемония след края на съвместното заседание на двата кабинета, което се проведе в Ерусалим. На церемонията бяха подписани още четири документа, свързани със сътрудничество в сферата на високите технологии, здравеопазването, културата и консулските отношения.

След церемонията Нетаняху отбеляза, че това е втората среща на двете правителства и че това показва истинско приятелство. Това приятелство винаги го е имало, още преди да започнем тази серия от срещи, защото имаме човешки мост от многото евреи, които са дошли от България, и които са пример за честност, заяви Нетаняху. По думите му двете държави имат общи интереси, които са отразени в подписаните договори.

Премиерът на Израел отбеляза, че са обсъждани начините, по които може да се разшири сътрудничеството и сред тях са инвестиции в земеделие и в технологии. Очаквам да приведем това в конкретни политики, каза премиерът. "Ние ви виждаме като големи приятели и това приятелство беше проверено скоро в голямата трагедия, която се случи в България. Мисля, че приятелите се проверяват в момент на нужда, а вие отговорихте на всички очаквания. Вие, лично господин премиер, вашето правителство, вашите лекари, вашите хора, всички", отбеляза домакинът.

Той припомни, че днес е датата, на която преди 11 години беше извършена най-голямата терористична атака в света. Ние знаем, че тероризмът заплашва целия свят и страните с принципи трябва да бъдат заедно, за да могат да го победят, отбеляза Нетаняху. Той заяви в края на експозето си, че очаква да посети България при следващата междуправителствена среща.

Министър-председателят Бойко Борисов също отбеляза датата 11 септември. "Поклон пред всички жертви на терористични атаки по света - от Ню Йорк, Мадрид Лондон, Сарафово, Кербала, Буново, тъй като навремето при атентата на гара Буново в България загинаха 7 души, от които две деца", припомни той.

Винаги бихме застанали срещу всеки терорист, тероризъм или държава, която произвежда такъв, стига да имаме достатъчно доказателства. В момента ние ги нямаме и затова продължаваме усилено да работим по разследването. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на пресконференция след срещата си с премиера на Израел Бенямин Нетаняху в отговор на журналистически въпрос, свързан с атентата в Сарафово, предава БТА.

Премиерът подчерта, че разследването се води от българските служби, които си партнират със службите от САЩ, Израел, Великобритания. България ще настоява да се намерят и да бъдат съдени онези, които извършиха този кървав атентат срещу израелски граждани, при който беше убит и българския гражданин, заяви Борисов.

Той добави, че към настоящия момент не разполагаме с достатъчно информация, която категорично да каже кой е извършителят. Той припомни, че разследването разполага с пръстовите отпечатъци на извършителя, негова снимка и ДНК профил. Службите трябва да поработят много добре и ние да разберем кой е този човек, от къде е дошъл. По този начин ще разгадаем цялата схема и взаимовръзки, коментира премиерът.

Борисов Заставаме срещу всеки терорист тероризъм или държава стига да имаме доказателства
netinfo

"Има разлика между това, което имаме и държим, и това, което показваме, защото би застрашило източниците на нашата информация", заяви в отговор министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху. Ние търсим най-добрите начини за съвместна работа с българското правителство и с други правителства, за да имаме резултати, които се очакват от нас, за да може Хизбула, под диктата на Иран, да спре световния терор, добави той.

Преди това премиерът Нетаняху заяви, че Израел има несъмнена информация за това, че атентатът в Сарафово е извършен от Хизбула. Това е същият модел на провалилата се атака на Хизбула, която беше планирана в друга страна срещу туристи, и ние не предполагаме, ние знаем това, което казваме, категоричен беше премиерът Нетаняху.

В отговор на израелски журналист по повод конфликта с Иран Бенямин Нетаняху заяви, че на този етап дипломацията и санкциите не са свършили работа. Факт е, че всеки следващ ден Иран се приближава все по-близо до ядрени бомби. Ако Иран знае, че няма "червена линия" , че няма краен срок, ще направи това, което продължава да прави без никаква пречка. Международната общност, която отказва да постави червена линия пред Иран, няма моралното право да поставя червената линия пред Израел, заяви Нетаняху.

По отношение на сътрудничеството между България и Израел премиерът отбеляза увеличения стокообмен и притока на израелски туристи. "Ще бъда истински доволен и горд от това, че израелският технологичен парк би могъл да пренесе своето производство в България, която е известна с изключителния интелект, който има нацията", каза Борисов.

Премиерът отбеляза значимостта на подписаните двустранни документи и тласъка, който ще даде днешната среща в сферата на здравеопазването, културата, образованието, сигурността, отбраната, високите технологии и иновациите. Това, по думите на премиера, ще бъде истински жест на израелската наука към България. Той изрази убеденост, че това ще допринесе и други израелски компании да дойдат в България. Министър-председателят отбеляза също значимостта на сътрудничеството в сферата на земеделието.

Бойко Борисов благодари на своя израелски колега за високата оценка на България за това, което е направила за българските евреи. Има опити на кръгове по света да се преиначава историята, но мисля, че България е държавата, спасила всичките си евреи по времето на Хитлер, благодарение на целия български народ, на църквата, на парламентаристите, на българските интелектуалци, заяви Борисов. Той припомни, че следващата година ще се навършат 70 години от спасяването на българските евреи. Убеден съм, че с премиерът Нетаняху ще направим така, че и в Израел, и в България да се издигнат паметници, да се оцени жестът на българския народ, каза още Борисов.

Борисов Заставаме срещу всеки терорист тероризъм или държава стига да имаме доказателства
netinfo

По-рано министър-председателят Бойко Борисов положи венец и се поклони пред паметта на загиналите в лагерите евреи на церемония в Мемориалната зала на Музея на изкуствата в Националния мемориал на катастрофите (холокоста) и героизма "Яд Вашем" в Ерусалим. "Вечна памет! Поклон!" написа във възпоменателната книга премиерът. Той бе придружаван от членове на делегацията.

Със среща на четири очи на двамата правителствени ръководители Бойко Борисов и Бенямин Нетаняху започва деловата част от визитата. В момента се провеждат и двустранните срещи на министрите от правителствата на България и на Израел.

Очаква се по-късно да бъдат подписани редица двустранни документи в областта на информационните технологии, здравеопазването и науката и образованието.