Притесненията за цензура на въпросите към кандидатите за ВСС са неоснователни според Цачева
Притесненията за цензура на въпросите към кандидатите за ВСС са неоснователни според Цачева / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Притесненията на неправителствените организации, че има „сито" на въпросите към 17-те кандидати за членове на новия Висш съдебен съвет, са неоснователни. Това заяви пред bTV председателят на Народното събрание Цецка Цачева, отхвърляйки категорично обвиненията от последните дни, че систематизирането на питанията в пленарна зала е всъщност цензура в услуга на управляващите. Днес в парламента депутатите ще проведат безпрецедентно изслушване на кандидатите за членове на новия ВСС от парламентарната квота, като от 17-те специалисти, които ще се явят, те трябва да отсеят 11 човека.

По думите на парламентарната шефка правната комисия в НС, в има представители и на управляващите, и на опозицията ще систематизирани въпросите към кандидатите. „Няма как в определеното от закона време за изслушванията да бъдат зададени стотици въпроси, а и много от тях, получени от различни организации, всъщност се припокриват", допълни Цачева.

В коментар на инициативата за референдум за втора атомна централа в Белене, Цачева коментира, че разбира, защо хората в крайдунавския град подкрепят изграждането на още една АЕЦ. Тя вижда аргументите им в това, че онзи край на страната е беден, а безработицата е на притеснителни равнища. „Но ги питам до какъв размер сте готови вашите внуци и правнуци да изплащат заем, защото без намесата на държавата не може да се построи такъв обект. А за съжаление България в момента е в такова състояние, че няма как да си го позволи", каза Цачева.

За това, че по думите на зам.-председателя на парламентарната група на левицата Михаил Миков има 119 текста, обявени за противоконституционни, Цачева коментира, че безспорно Михаил Миков има приятели конституционни съдии. "Няма нищо лошо в това, че определени текстове на парламента са върнати от КС, това е демократичното устройство на държавата. От компетентното списване на текстове от лица, които са били във властта в предходни мандати, се видя какво каза народът на изборите. Никога не се дразня, че е върнат закон от КС, няма драма в това. Затова Конституцията е изписана по този начин, за да имаме различни мнения", отбеляза Цецка Цачева.

По отношение на обвиненията, че сегашният парламент е рекордьор по лобистки текстове - 60 лобистки закона, обслужващи частен интерес, Цачева каза, че за да твърдиш, че един текст е лобистки, трябва да имаш опита от подобно действие и процедура, за да знаеш, че точно този текст е лобистки.

Парламентарният председател си пожела нормална сесия на НС с всичките й предизвикателства и напомни, че именно през този парламентарен сезон ще бъде приет бюджетът за следващата година.