Лидерът на Ал Кайда потвърди, че главният им стратег е убит
Лидерът на Ал Кайда потвърди, че главният им стратег е убит / снимка: Reuters

Лидерът на Ал Кайда Айман аз Зауахири потвърди, че вторият човек в йерархията на терористичната мрежа Абу Яхия ал Либи е бил убит по-рано тази година, предаде Ройтерс.

Правителството на САЩ обяви през юни, че екстремистът ветеран, който бе главен стратег на Ал Кайда, е бил ликвидиран при въздушен удар, нанесен от американски безпилотен самолет в Пакистан. "С гордост съобщавам на мюсюлманската общност и на муджахидините новината за мъченичеството на либийския лъв шейх Хасан Мохамед Каид (рожденото име на убития ислямист)", обяви Зауахири във видеозапис, разпространен в интернет. Той призова мюсюлманите и особено либийците да отмъстят за гибелта на своя сънародник, предава БТА.

"Лъжецът се опитва да измами американците да вярват, че той ще победи Ал Кайда, като убие този или онзи човек", отбеляза Зауахири по адрес на президента на САЩ Барак Обама. "Той обаче бяга от факта, че бе победен в Ирак и Афганистан."

Смъртта на Ал Либи бе най-тежкият от поредицата удари, нанесени на Ал Кайда след убийството на нейния основател Осама бин Ладен при операция на американските специални части в Пакистан през май миналата година. Това бе първото признание от страна на терористичната мрежа, че нейният стратег е бил убит, посочва Ройтерс.

Духовник, Абу Яхия ал Либи избяга през 2005 г. от строго охраняван американски затвор в Афганистан. Поне веднъж по-рано бе обявено погрешно, че той е бил убит при нападение на американски безпилотен самолет.

Белият дом обяви през юни, че на Ал Кайда ще й е трудно да намери някой, който да замени Ал Либи.