Преглед на печата
Преглед на печата / Дарик Враца

"Водният цикъл на Враца се отприщва" съобщава от първа "Шанс нюз".

Врачани най-после доживяха да се отприщи проектът за Водния цикъл на града. Първият от строителните договори по проекта за инженеринг за реконструкция на пречиствателната станция за отпадъчни води на Враца ще бъде подписан днес, съобщи кметът Н.Иванов.

От втора - "Намалява броят на учениците, увеличава се агресията".

Продължава тенденцията за намаляване на учениците във Врачанска област, каза началникът на Регионалния инспекторат по образованието във Враца Галина Евденова. Това се дължи на трайната тенденция за намаляване на населението. 154 ученици са заминали за чужбина с родителите си. Отпадналите от обучение са 157 - най-много във Враца и само един от Роман.

"Зеленогорски видя пропаст между Севера и Юга" съобщава още "Шанс нюз".

Истинска пропаст между Севера и Юга в България съзря бившият син кмет на Плевен Найден Зеленогорски. "Тенденцията е тя все повече да се задълбочава", съобщи той във Враца. Повод за прогнозата му давала новата стратегия за развитие на страната до 2022 година, която той проучил, заради ангажиментите си към същия сектор в партията н Меглена Кунева "България на гражданите".

"Започваме строителството по водния цикъл" е водеща тема и за вестник "Враца днес".

Днес подписват първият от строителните договори от проекта за водния цикъл на град Враца. това е договорът за "Инженеринг за реконструкция на пречиствателната станция за отпадни води на град Враца". След проведена открита процедура за възлагане на обществена поръчка и след всички обжалвания, процедурата по избор на изпълнител приключи.

Още от първа страница - "Първа копка на "Леденика"".

В събота в 11 часа, в района на пещера "Леденика" ще се състои първа копка на проекта за развлекателен парк "Леденика", за който общината подписа договор преди по-малко от месец строителството ще стартира същия ден. "В оставащите месеци до края на годината ще започнем строителството и по други важни проекти", съобщи кметът на Враца инж. Иванов.

От стр. 3 можете да научите за "Пето юбилейно издание на "Типченица пее"".

На 6 септември в Типченица се проведе петото издание на фолклорния събор-надпяване "Типченица пее". Юбилейното издание събра 21 певчески групи от Мездра, Враца, Добрич, Монтана, Бяла Слатина и Сандански. В тазгодишното издание на надпяването взеха участие 15 състава, 13 индивидуални изпълнители и един дует.

Водеща тема за вестник "Зов нюз" - "Протести заради платена зелена зона за паркиране".

На протест се вдигнат врачани, живеещи в района на Многопрофилната болница за активно лечение "Христо Ботев" в града. Мотивът за стачните им действия е въведената платена зона на булевард "Втори юни". Според голяма част от живеещите там това е недомислица за местната управа. По този начин един от най-натоварените участъци в областния център ще се превърне в мястото с най-много пътнотранспортни произшествия. Недоволството на хората ескалира в началото на тази седмица.

"Управленци очертаха насоките за предстоящата учебна година" е новина от стр. 5.

Вчера врачанският Регионален инспекторат по образование към просветното министерство проведе съвещание с директорите преди началото на учебната година. Началникът на институцията Галина Евденова представи резултатите, постигнати до този момент и насоките за действие през предстоящия период. Прави впечатление, че училищата от областта са засегнати от съществуващия демографски срив, което е наложило да се закрият 3 от тях, някои да бъдат преобразувани или защитени.

"С простотия към прогрес" е тема от вътрешните страници.

На осми септември отбелязахме Международния ден на грамотността. Колкото и големи да са ни претенциите, статистиките говорят друго. Почти всеки втори български ученик има проблеми с четенето и разбирането на текстове на родния му език, съобщиха от Европейската комисия, огласявайки план за справянето с проблема до 2020 година. Ситуацията с правописа е още по.-трагична. Различни фактори, не само качеството на образованието в страната, влияят на това. Основната причина за този факт е Интернет.

Интервюто във вестника е с лекоатлетката Гита Додова - "Важно е да си доволен от себе си, а не какво другите хора мислят".

Вестник "Ломпрес" излиза с водеща тема "Овчар изгоря насред полето".

78-годишен пастир бе намерен мъртъв сред пламнали стърнища в полето на село Василовци. От стадото му нямало и следа и първоначално близките му решили, че е станал жертва на крадци, които задигнали стадото му. Петър Еленков е първата жертва на бушуващите вече втори месец стотици пожари в региона, по трупа не са открити следи от насилие, категорично заявиха от полицията.

"Дават 10 000 лв. за реклама на туризма" съобщава вестникът. До 10 000 лв. ще бъде собственият принос на Община Лом в проект за развитие на туризма, реши местният парламент. Проектното предложение, което трябва да се представи в Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г. до 28 септември, водеща е община Белоградчик, а Лом и Димово са партньори.

"Ломпрес" информира още "Търсят лепила с хлороформ".

Опасна козметика, бижута, дрехи, спално бельо и други стоки издирват в търговската мрежа на областната дирекция Регионалната здравна инспекция. Те съдържат наднормени количества позволени вещества и забранени химикали. Козметичните продукти са широка гама. Сред тях има лосиони, избелващи и тониращи кремове, бои за коса и къна, сапуни и мляко за тяло. В повечето от тези артикули са вложени неразрешени от законодателството съставки.