България: отличникът, който не ще еврото
България: отличникът, който не ще еврото / снимка: www.sxc.hu

До неотдавна България искаше бързо да въведе еврото. Откак не е ясно кой точно ще плаща дълговете на закъсалите страни, позицията, а и настроенията в страната, се промениха радикално, констатират чужди медии.

Още през юли „Файненшъл Таймс Дойчланд” отбеляза променените настроения в България и цитира финансовия министър Дянков, който обяви, че страната ще изчака със заявката си за присъединяване към еврозоната. Списание „Шпигел” пък отбеляза, че от болно дете, България се превърнала в отличник, благодарение на жестоки икономии и политици като Симеон Дянков. Той е  цитиран и в публикация на „Уол стрийт джърнъл”, която се дава положителни оценки на българската финансова дисциплина и ефекта от строгите икономии:

„В сравнение с други държави, България досега се справя изключително успешно с кризата в еврозоната. Страната е силно зависима от търговията си с големите европейски държави като Германия, но тя оряза заплатите и пенсиите и така успя да намали бюджетния си дефицит през миналата година до 2,1% от БВП”.

Бедна, но дисциплинирана

Според медията, България е най-бедната страна в общността, но тя удивително добре управлявала бюджета си: „След три години на праволинейна икономическа политика и строга финансова дисциплина, страната изпълнява всички критерии за прием в европейския валутен механизъм, който е последна стъпка преди официалното приемане в еврозоната”, пише още „Уол стрийт джърнъл”.

България предпочита да изчака с въвеждането на еврото

По отношение на общото икономическо състояние в страната, изданието отбелязва растящата безработица, надминала междувременно 12%, но пък я противопоставя на значително по-високите нива в страни като Испания или Гърция. И още нещо: „Докато закъсалите европейски държави са почти откъснати от капиталовите пазари, България успя да емитира петгодишни облигации за 950 млн. евро. При това интересът към тях беше огромен”.

Проблемите на другите докосват и България

Проблемите за България, според чуждото издание, идват предимно от някои закъсали съседи като Румъния, която има да се справи и със сериозна политическа криза; Сърбия и Македония, които са зависими от международна финансова подкрепа; и Гърция, която от дълго време насам е във фалит.

„Българската общественост иска да знае, кого ще трябва да спасяваме, ако се присъединим към еврозоната”, е цитирано изказване на министър Дянков, който добавя, че за момента не виждал никакви предимства от евентуално влизане на България в еврозоната, а само разходи.