Казахстанец спечели втория етап от Обиколката на България
Казахстанец спечели втория етап от Обиколката на България / БГНЕС

Алексей Луценко от тима на "Астана" спечели втория етап на 62-ата колоездачна Обиколка на България. Казахстанецът измина 93 километра между Златица и Троян за 2:24.49 часа. Втори е Вячеслав Кузнецов (Русия) от "Катюша", а трети се нареди българинът Георги Георгиев от турския отбор "Брисаспор". Кузнецов и Георгиев са с времето на победителя.

След 45-ия километър в късия, но тежък етап, шестима състезатели се откъснаха от основната група. След изкачването в първата половина на трасето тримата призьори се откъснаха и завършиха в Троян с повече от две минути аванс пред основната група. В генералното класиране води Сергей Помошников (Русия), а на 4 секунди от лидера е Георги Георгиев.

По-рано днес руснакът спечели първия етап от Обиколката на България. Бялата фланелка за най-добър млад и проспериращ състезател също е притежание на Помошников. В класирането за активност води Алексей Луценко. В категорията за най-добър катерач водач е Никита Умербеков (Казахстан). В Обиколката на България стартираха 109 колоездачи от 19 състава, между които 4 български - национален отбор, "Цар Симеон", "Хемус" и "Несебър".

Държавният глава Росен Плевнелиев даде символичен старт на надпреварата, която за първи път в историята стартира пред сградата на президентството. Сред официалните гости беше и министърът на спорта Свилен Нейков.