Атомната енергетика за мирни цели трябва да се развива
Атомната енергетика за мирни цели трябва да се развива / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Народното събрание ще приложи закона и при валидни 500 000 подписа ще обсъди в пленарната зала въпроса, свързан с искането за организирането на референдум за АЕЦ „Белене”. Това увери председателят на парламента Цецка Цачева при посещението си в Белене. Цачева пристигна за празника по повод на 48-годишнината от обявяването на селището за град.

Атомната енергетика за мирни цели трябва да се развива, но ние не можем да допуснем в парламента въпрос за произвеждане на национален референдум за изграждане на един стопански обект - „за” или „против” АЕЦ „Белене”, каза Цачева и уточни: „Моето лично мнение като юрист, е че така поставен въпросът е недопустим”.

Председателят на Народното събрание добави, че не смята, че този проект би могъл да се осъществи само като частна инвестиция, без държавна гаранция. По думите й, ако държавата вземе кредит, ще „загроби” поне две поколения.

„Много ме боли, защото бях един от тези, които вярваха, че този проект ще бъде реализиран”, каза Цачева. Тя обаче разбрала, че това е илюзия и че е пропуснато изграждането на подобен проект да стане необратимо чрез подписване на договор през 2006 г., което не се е случило, предаде БТА.

Цецка Цачева обърна внимание в изказването си и на големите диспропорции в развитието на Севера и Юга в България. „Единственото ни спасение е да разработваме проекти за европейски средства”, посочи тя.