България се прости с ЕвроБаскет 2013, само чудо може да ни класира
България се прости с ЕвроБаскет 2013, само чудо може да ни класира / fibaeurope.com

България загуби като гост на Германия със 69:79 в предпоследната си европейска квалификация, и на практика загуби шанс за класиране на Евробаскет догодина в Словения. С победата, Бундестимът си гарантира мястото на шампионата на Стария континент, при това като лидер в нашата група В. За второто място ще спорят Азербайджан и Швеция, след като по-рано днес азерите се наложиха у дома над скандинавците.

На теория, България все още има вариант да продължи, като един от четирите най-добри трети отбора в групите, но за това трябва да се случат изключително невероятни развръзки в другите групи, както и в нашата, за да заемем третото място. Дори и да сме трети в групата, пак ще ни е нужна огромна победа, с над 50 точки, над Люксембург на 8 септември в Самоков.

Останалите отбори в нашата група обаче имат да изиграят по още две срещи, докато ние приключваме още следващия кръг и почиваме в последния.

Германия изпълни цели 18 наказателни удара повече от България, като нашият тим застана само четири пъти зад фаул линията в целия мач. 19-те точки на Бундестима оттам се оказаха много важни за тях, за да неутрализират 11-те тройки на българските баскетболисти. Немците направиха 9 грешки през първото полувреме, но ги ограничиха до три през второто, и накрая България отново завърши с повече. Като цяло обаче, нашите играчи не изоставаха толкова от съперника, бяха равностойни, и именно неравната битка от фаула ги пречупи.

Чавдар Костов отново бе топреализатор с 16 точки, Александър Янев добави 14, 11 вкара Иван Лилов, а още по 10 – Филип Виденов и Седрик Симънс. Отсъствието на Ники Върбанов под коша обаче остави Тибор Плайс да се чувства господар там, и младокът завърши със 16 точки и 14 борби, а 16 добави и капитанът на тима Хейко Шафаржик.

Мачът в Германия започна с тройка на Чавдар Костов, след което доста дълъг период двата състава не успяха да си разменят кош. България обаче остана с тези три точки чак до средата на частта, докато Германия успя да вземе преднина. Немците взеха аванс от пет точки след първите десет минути - 19:14. Вторият период отново трудно за нашия тим, преди Седрик Симънс да намери коша на домакините. Филип Виденов наниза тройка, за да намали разликата само на две точки, а след грешка на Германия и наша продължителна атака, Сашо Янев реализира още една, за да поведем с 22:21.

Домакините обаче не показаха притеснение, бързо върнаха преднината си, и след серия от 8-0, поведоха с двуцифрен аванс. До края на полувремето единственото, което можа да направи българският тим, бе да намали до девет - 32:41.

И двата състава не се радваха на особено добър процент на стрелба, но Германия изпълни цели 14 фаула само през първото полувреме, в сравнение с два - при това пропуснати - за България. Чавдар Костов имаше 11 точки до почивката, докато за Бундестима гардовете ни създаваха повече проблеми, отколкото високите играчи.

Третата четвърт премина сравнително равностойно, като Германия успяваше да поддържа преднина от 6-10 точки, а въпреки всички опити на българския тим, така и не успяваше да се доближи още. Центърът на немския отбор Тибор Плайс се разигра, а домакините непрекъснато изпълняваха наказателни удари, вкарвайки повечето си точки именно оттам.

Преди последната четвърт, разликата отново бе 10 точки, оставяйки все пак мача открит до края. При 12 точки обаче, осем минути и половина преди края, ни трябваше малко чудо, за да обърнем. И то се случи – четири поредни тройки – две на Иван Лилов и по една на Филип Виденов и Чавдар Костов – направиха разликата една-единствена точка – 67:68, в средата на частта. След един разменен кош, за малко повече от пет минути, дали стъписан, че е толкова близо до обрат, или от окопитилата се Германия, българският тим не успя да вкара нито точка повече, до края на двубоя. Така след пет нулеви минути, и поредица от шест точки на Тибор Плайс в заключителните шест минути, Бундестимът затвори мача със серия от 9-0, и с това взе трудната победа, класирала го на Евробаскет 2013.

Въпреки че отново игра на ниво срещу най-силния противник в групата, България не успя да надскочи себе си, и да сграбчи отворилия се шанс за победа в Германия, което щеше да го прати с единия крак на Европейско първенство.

Вместо това, си оставаме с тежките сметки и изчисления, които показват, че трябва да се случат невероятни резултати в останалите групи, а и в нашата, за да завършим като един от четирите най-добри трети отбора в квалификациите. Дори и за тези сметки обаче, ще трябва да изчакаме поне до 11 септември, когато приключва кампанията.