Германия отбеляза годишнината от кризата със заложниците по време на Игрите в Мюнхен
Германия отбеляза годишнината от кризата със заложниците по време на Игрите в Мюнхен / Reuters

Германски и израелски служители и роднини на жертвите на заложническата криза по време на Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 година присъстваха на церемонии по случай 40-ата годишнина от трагедията, предаде ДПА.

Израелската делегация беше предвождана от вицепремиера Силван Шалом. Сред роднините на жертвите беше Анки Шпитцер, вдовицата на треньора по фехтовка Андре Шпитцер, който беше един от единайсетимата убити израелци.

Шалом положи венец до апартамента в някогашното олимпийско село в Мюнхен, където се разигра трагедията.

Заложническата криза започна на 5 септември 1972 г., когато осмина въоръжени палестинци от групировката "Черния септември" влязоха в олимпийското село и похитиха членове на израелската делегация.

Двама израелци бяха смъртоносно ранени в началото на атаката. Други деветима, включително състезатели, треньори и съдии, бяха убити наред с петима от нападателите и един германски полицай при злополучна спасителна операция на германските сили за сигурност.

По-късно днес има планирана церемония в някогашна германска военновъздушна база в град Фюрстенфелдбрук, където се разигра краят на заложническата криза, когато терористите се опитаха да излетят със заложниците за Кайро.