Мездра ще има пречиствателна станция за отпадъчните води
Мездра ще има пречиствателна станция за отпадъчните води / Мирослав Гетов

ОбщинаМездра осигури 19,5 млн. лв. за подобряване на градската канализационна мрежа чрез спечелване на проект  по Оперативна програма „Околна среда 2007 - 2013 г." - „Доизграждане на канализационна мрежа и изграждане на Пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) - Мездра". Над 15, 5 млн. лв. от средствата ще бъдат отпуснати от Кохезионния фонд на Европейския съюз, а останалите към 4 млн. лв. е национално съфинансиране от държавния бюджет на Република България.

„Това е най-големият и значим проект, който ще бъде изпълнен от нашата община", коментира Аспарухов. „Подготвяхме го в продължение на 3 години и сме изключително доволни, че беше одобрен, тъй като ще доведе до подобряване на канализационната  инфраструктура на града". Крайният срок за реализиране на проекта е 31 месеца т. е. до средата на март 2015 г.

Пречиствателната станция ще бъде изградена на левия бряг на река Искър в местността „Зад могилата" в землището на с. Брусен върху терен с площ 10 800 кв. м. Предвижда се направата на довеждащ път до ПСОВ - Мездра, реконструкция и рехабилитация на ВиК-мрежата в централната градска част, изграждане на довеждащ колектор и на вътрешни канализационни мрежи в кв. Лещака и в района на Боденска бара.

Доизграждането на канализационната мрежа и построяването на градска пречиствателна станция ще осигури качествено отвеждане и пречистване на отпадните води, което ще допринесе за подобряване условията на живот на жителите на Мездра в съответствие със съвременните изисквания и европейски стандарти. В момента битовите отпадъчни води се заустват без пречистване в Боденска бара, която се влива в Искъра.