7,6 по Рихтер разлюля Коста Рика, отмениха опасността от цунами
7,6 по Рихтер разлюля Коста Рика, отмениха опасността от цунами / http://www.emsc-csem.org

Земетресение с магнитуд 7,6 по скалата на Рихтер разлюля североизточната част на Коста Рика, съобщи сеизмологичният институт на САЩ, цитиран от Ройтерс.

Силното земетресение край тихоокеанския бряг на централноамериканската страна е било с епицентър на около 140 км западно от костариканската столица Сан Хосе и на дълбочина 41 км под земята. Преди това американският институт оповести, че трусът е бил със сила 7,9 по Рихтер и посочи друго място на епицентъра.

Предупреждението за цунами, издадено за Коста Рика, Панама и Никарагуа след силния трус бе отменено, предаде Ройтерс, като се позова на Тихоокеанския център за предупреждение за цунами. По-рано бяха отменени предупрежденията за цунами за Чили и Карибския басейн.

Според досегашните информации силното земетресение не е причинило жертви и сериозни материални щети, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.

Един човек е починал от инфаркт в Коста Рика, тъй като се е уплашил от труса, предаде Асошиейтед прес, като се позова на властите. Земетресението срути няколко къщи, блокира пътища и вся паника сред населението.

Трусът е предизвикал спиране на електрозахранването в някои квартали на Сан Хосе. Жители на града казаха, че по време на труса електрическите стълбове по улиците са се клатели, а водата в басейните се е разплискала, посочва Ройтерс. В костариканския крайбрежен град Носара дърветата и стълбовете на светофарите също са се люлеели.

Трусът е бил усетен и в Манагуа, столицата на съседен Хондурас.